Блокирањето на токсични луѓе е чин на себепочитување и почит кон вашиот живот

Има луѓе на кои им дозволивте да влезат во вашиот живот кои не заслужија ниту минута од вашето време, атом од вашата енергија, една ваша насмевка, ниту еден твојот збор - апсолутно ништо.

Има луѓе чија цел не беше да изградат здраво пријателство или здраво партнерство со вас, туку се беше за лична корист, нарцисоидна потреба да докажуваат пред вас дека го црпат и го земаат најдоброто од вас и садистичката потреба да си поигруваат со вашиот ум и емоции и да ве малтретираат, бидејќи така сами се лекуваат.

Ваквите луѓе треба да ги блокирате насекаде и целосно да ги исфрлите од вашиот живот. Тие не треба да имаат никаков пристап до вас, вашиот живот и ресурси. Никогаш не заслужиле ниту да ве запознаат, а камоли да останат познаници. Не можете да останете пријатели со отпадниците.

Блокирањето на одредени луѓе не е кукавички чин, блокирањето е чин на почит кон себе, вашата личност, вашата психа, вашите емоции, вашиот живот, на својот простор, на своето време. Блокирањето е чин на чистење од човечки токсини.

Има луѓе кои никогаш не требаше да влезат во твојот живот, бидејќи таму не припаѓаат.

Има луѓе кои целосно ја изгубиле и вашата почит и доверба и кои тешко можете да ги сметате за луѓе.

Има луѓе кои избегнуваат секаква одговорност за своите постапки и не сакаат да ви даваат, туку само да земаат од вас.

Има луѓе кои сепак би имале пристап до вас и вашиот живот, само за да продолжат да ве истрошуваат и да ве искористуваат, без разлика кога сте рекле „доста е!“.

Има луѓе кои ви се претставуваат на еден начин, додека не ги откриете маските што ги ставаат и ги вадат по потреба.

Има луѓе на кои им дадовте премногу шанси, надевајќи се дека ќе се променат, но секој пат кога ќе им простите, тие стануваа полоши.

Блокирајте секој што ви се претставил на еден начин, а всушност е некој друг, трет, четврти... не знаете ни колку маски и личности.

Блокирајте ги сите кои постојано ве терале да се чувствувате лошо, помалку вредни и несакани.

Блокирајте го секој што сака да „игра“ со вас и да ве натера да „трчате“ по нив. Немате време за игри и трчање по некој кој не вреди.

Затоа што таму нема љубов и здрава врска, ниту ќе има.

Блокирајте го секој кој е емотивно незрел, кој е неодговорен, кој сака само да зема, но не и да дава, кој сака емоционално да ве врзе и кој не е способен да градат здрави врски. Не треба да му бидете родител, пријател или психијатар.

Имајте го ова на ум: ако сте се справиле со нарцис, таа личност ќе биде многу лута ако се обидете да го прекинете секој контакт со него. И се разбира дека таа ќе се обиде да те отфрли од се, за да може уште да остане во твојот живот и да има пристап до тебе. Ќе го критикуваат вашето однесување и ќе ве наречат „кукавица“ поради одлуката да ги блокирате или да ги прекинете сите контакти и дека повеќе не сакате никакви „преговори и договори“. 

Исто така, имајте на ум дека вашето право е да го ограничите или целосно да го прекинете пристапот на одредени луѓе до вас и вашиот живот, доколку оцените дека таквите луѓе имаат лошо влијание врз вас, дека ви ја трошат енергијата, дека се емотивно незрели, дека преку вас ги лечат своите трауми и дека никогаш нема да се променат. Блокирање на токсични, на нечесни, неискрени, лажни, манипулативни, нарцисоидни, психопатски луѓе е знак на самопочит и почит кон вашиот живот.

Фото. Фрипик