Болеста целосно го контролираше мојот живот: Исфрлив сѐ, ова е лекот

На овој млад банкар, лекарот постојано му препишувал стероидни креми за егзема, но ако престанел да ги користи, неговата состојба ќе се влошила. Тој реши да се ослободи од нив

Џонатан Ров (32) од Лондон со години страда од егзема и ронлива кожа, но се ослободл од стероидните креми што ги препишале неговите лекари, а неговата кожа се „исцелила“ и стана многу поубава.

Тој за прв пат се сретнал со егзем на 18-годишна возраст. Го доби прво на лицето, а потоа и по целото тело, така што за следните пет години непријатната болест ќе „го контролира целосно неговиот живот“. Негата му одзела многу време.

Овој банкар на дерматолози постојано се жалел од силните стероидни креми, стероидни апчиња и лекови кои како да го слабееле нивниот имунолошки состав, затоа што иако делувале, ризикот од несакани ефекти значел дека не можат да се користат засекогаш. Кога престанал да ги користи, неговата состојба се влоши, а егземата се врати во полоша состојба. Го прекрива целото тело, лице, вратот, грбот, рацете и нозете.

Тој, исто така, се обидел со циклоспорин, орален имуносупресив што го ослабува имунолошкиот состав. Најчесто се користи за ревматоиден артритис и тешка псоријаза. Но, лекот има недостатоци затоа што може да го зголеми ризикот од сериозни инфекции, карцином на кожата, заболувања на бубрезите и слабост на црниот дроб, па затоа Џонатан продолжил да трага. Тој на крајот реши да се обиде со Protopic крем, како последна надеж дека егзема ќе замине, но кремот само ќе му ја„запали“ и иритира кожата за  12 часа. Областа на егзема била кратко расчистена, но осипот секогаш се враќал по неколку дена.

„Сфатив дека сум зависник од стероиди и протопик“, рече Џонатан. Покрај лупењето на кожата, тој беше полн со плускавци и отекувања, очите се иритираа, ја губеше косата, не можеше да спие, а апетитот постојано се менуваше. Кога решил да престане со терапијата, тој не видел промена или подобрување за осум месеци.

- Пред создавање на стероиди во 1950-тите, многу малку возрасни имаа егзема, но сега има милиони. Затоа, лекарите не треба да администрираат тематски стероиди, туку да се обидат да разберат што предизвика егзема - диета, стрес или други агенси за животна средина - вели тој.

Од кога се ослободил, кожата почнала да дише послободно. Се обидува да го натера телото да ја регулира сопствената влага со пиење само литар вода на ден, да се истушира ​​еднаш неделно и никогаш да не користи производи за кожа. Споредено со порано, неговата кожа е во феноменална состојба.

Промената беше поттикната од студијата на јапонскиот лекар Др. Кенија Сата, која користи слична техника за да им помогне на пациентите да престанат со лекови. Терапијата е всушност целосно сушење на кожата.


- Го ограничувам мојот туш на две минути, не се бањам, не пиј вода после седум навечер и јадам повеќе протеини. Никогаш не нанесувам ништо на мојата кожа, особено не навлажнувач. Мојата кожа никогаш не била подобра отколку што е сега, така што болеста повеќе не влијае на мојот секојдневен живот - вели Џонатан.