Буковски за жените: Еднаш жена се сврти ли против тебе...

Големиот Чарлс Буковски со своето дело инспирира безброј луѓе низ целиот свет. Неговите цитати се пренесуваат  и ги делат милиони луѓе. Тој ги сакаше жените, алкохолот и цигарите. И тоа беше дефинирано во писмена форма. Но, дефинитивно неговата љубов кон жените и цинизмот се негови две најомилени работи. 

*"Таа е луда, но таа е магична, во нејзиниот оган нема лага" 

 *"Она што го сака жената е реакција. Она што човекот го сака е само жена". 

 *"Се вљубив повторно, и повторно бев изгубен". 

 *"Малку се убави жени кои јавно ќе покажат дека му припаѓаат на некого".

 *"Секоја жена е различна, и тие се колективно најдобри и најлоши - и магијата и трагедијата, сепак - драго ми е што постојат". 

 *"Додека мажите гледаат фудбал, пијат пиво или играат табла, жените се оние кои размислуваат за нас, се фокусираат, учат и решаваат: дали да не прифатат, отфрлат, да не заменат, да не убијат или да нè напуштат. " 

 *"Сепак, жените - добрите жени - ме плашеа, бидејќи тие на крај ја сакаат својата душа, а јас сакав да го задржам она што останало од мојата". 

 *"Сепак, од време на време на човек му треба жена - дури и да си докаже дека може да си најде себеси таква". 

* "Дури и ако сте во право илјада пати, што е поентата ако вашата жена плаче." 

* "Еднаш жена се сврти ли против тебе ... само заборави"

* „Секој може да ја следи модата, но уметноста бара дисциплина“.