Часовникот кој работи на воздух: Новото ремек дело

Часовникот „Atmos “ на брендот Jaeger-LeCoultre е една од најпознатите потценети хоролошки креации досега направени, и покрај фактот дека тоа всушност претставува нешто што е најблизу до перпетумобиле модел…

Сега, брендот „Jaeger-LeCoultre“ воведува нова итерација на овој часовник, наречен „Атмос Транспарент“, кој, како што сугерира и неговото име, има целосно транспарентно тело што ни дава увид во механиката со која работи. Пред да ја започнеме приказната за најновото издание на часовникот „Атмос“, треба да откриеме неколку детали од историјата на ова инженерско ремек дело, кое е во производство повеќе од осумдесет години.

Часовникот „Атмос“ е создаден од француски инженер Жан-Леон Ритер, кој се засновал на идејата за часовници што се вртат со промена на атмосферската температура од 17 век. Часовникот на Рутер не помина добро од комерцијалната страна, принудувајќи го да ја продаде својата идеја на брендот LeCoultre во 1935 година, две години пред Едмонд Џегер да се приклучи на компанијата кога беше формиран Jaeger-LeCoultre. Концептот е рафиниран од швајцарската компанија, што го прави поефикасен и сигурен.

Враќајќи се на најновата верзија, Атмос Транспарент, мора да истакнеме дека има далеку поедноставен и елегантен дизајн од неговиот претходник, давајќи му потполно чист и модерен естетски изглед. Римските броеви се заменуваат со црни маркери и сјајни црни покажувачи. 

Транспарентниот случај ни дава можност да погледнеме внатре во часовникот, вклучувајќи ги и гасните меури, кои го напојуваат часовникот и рамнотежата на изворот на база што произведува само 120 осцилации на час, споредено со 28.800 во редовниот механички механизам на рачниот часовник. Како резултат, овој часовник може да работи со години без човечка интервенција. Транспарентот Jaeger-LeCoultre Atmos ќе ве чини 9.450 долари.