Часовникот со куполи кои како да лебдат: Ова е врв на часовничарството

Часовникот, полн со неверојатни детали и хорологија, беше посветен на астрономијата и имаше необично бирање со кристален сафир. Швајцарскиот производител на луксузни часовници одлучи да го надмине со воведување на најновиот модел на Recitala - Recital 26 Brainstorm Chapter 2.

Ова е директна еволуција на наградуваниот модел Рецитал од 2019 година и претставува прослава на хоролошкиот инженеринг и стариот занает. Иако часовникот во второто поглавје продолжува со истиот основен распоред, тој се фокусира на репрезентациите на временската зона, наместо да се концентрира на астрономски временски парадокси. Бирачот направен од синтетички сафир има необичен дизајн со изразено навалување од горе до дно.

Дијаметарот е 47,80 мм и висината е 15,50 мм на најгустото место. Сепак, Бовет вели дека употребата на сафири го олеснува и покрај неговата значајна големина, бидејќи материјалот е всушност полесен од титаниум.

Внатре во транспарентното куќиште се наоѓаат концентрични ролки, ротирачки куполи и тродимензионални индикатори кои го мерат времето невообичаено. На позицијата 12 часот, атрактивно транспарентно сино бирање го покажува времето. Веднаш под него се наоѓа двоен летачки турбилон кој има функција на секундарник.

На позицијата 9 часот се наоѓа ротирачка купола која ја покажува фазата на Месечината во северните и јужните хемисфери. И наспроти тоа е уште една ротирачка купола која го покажува времето во различна временска зона. Содржи имиња на 24 градови кои претставуваат 24 временски зони. Револуцијата на двете куполи е згрижена од патентираниот систем за радијално водење кој има мини валјаци за рубини кои се поставени на периметарот на секоја купола. Индикаторот за резервна моќност се наоѓа во горниот дел од куќиштето.

Bovet ќе произведе само 60 вакви часовници, што значи дека станува збор за ултра ограничено издание. Цената од еден час ќе изнесува 383.000 долари.