Четири појадоци кои ќе го забрзаат вашиот метаболизам: Најважни се овие две намирници-содржат витамини, магнезиум и намалуваат килограми

4 појадоци кои ќе ви го забрзаат метаболизмот – комбинирајте две намирници и ќе добиете оброк кој благотворно делува на здравјето и слабеењето.

Многу нутриционисти едногласно се согласуваат дека појадокот е најважниот оброк во денот бидејќи ни дава почетна доза на енергија, го подигнува нашето расположение и може да влијае на нашиот апетит во остатокот од денот. Сепак, колку и да е здрав појадокот, тој може да биде и штетен, особено ако за појадок изберете брза храна или пекарско тесто. За појадок често забораваме на многу здрави намирници кои можеме да ги комбинираме во разни јадења и вкусови.

Ви носиме идеја за комбинирање на две здрави и вкусни намирници за појадок - суво грозје и цимет. Сувото грозје е богато со витамини А, Ц, Д, Б12 и Б6, како и со калциум, магнезиум и железо. Бидејќи е сладок, не треба да додавате шеќер во вашите оброци.

Циметот е азиски зачин добиен од кората на цејлонскиот цимет, старите Кинези ги знаеле затоплувачките, антибактериските и антиинфламаторните својства на циметот. Многу истражувања покажуваат дека циметот го забрзува метаболизмот, го подобрува варењето, промовира губење на тежината и го намалува нивото на холестерол и шеќер во крвта. Покрај здравствените придобивки, јадењата со додаток на цимет имаат одличен вкус и арома.

Ви пренесуваме 4 идеи за појадок кои позитивно ќе влијаат на вашиот метаболизам, а можете да го јадете топол или ладен, дома или да го понесете на работа. 

Еве 4 идеи:

1. Мусли од просо со суво грозје и цимет

Просото сварете го според упатството на пакувањето. Додадете малку суво грозје во вреќа со житарки (100 g) и посипете со цимет по вкус.

2. Овесна каша со суво грозје и цимет

Истурете 1 чаша овесна каша со 4 чаши вода. Додадете малку сол. Гответе на тивок оган, често мешајќи, 10 минути. Во сварената каша додадете суво грозје и посипете со цимет.

3. Свежо мелена каша од јачмен со суво грозје и цимет

Варете 1 чаша јачмен во 3 чаши вода 45-60 минути. Ако немате свеж јачмен, можете да употребите јачменов гриз. Откако ќе се свари, во гризот додадете една рака суво грозје и посипете со цимет.

4. Оризова каша или ориз со суво грозје и цимет - сутлијаш

Сварете го оризот според упатството на пакувањето. За подготовка на каша, варете 100 гр ориз во 1 литар вода. Кога оризот ќе зоврие, намалете ја топлината и варете додека водата не зоврие. Не заборавајте да мешате често за да се залепи оризот за тавата. Додадете суво грозје и цимет по вкус.