Д-р Горан откри кои маски треба да се носат: Носите „салфети“, а да ги носевте вистинските, никој не би умрел!

Разликата помеѓу овие два вида маски е таква што се поставува прашањето - зошто воопшто носиме „обични“, пишува Спутник и наведува дека хируршките (медицински) маски не се сметаат за заштита при дишењето. Тие спречуваат поголеми капки телесна течност на носителот на маската да допрат до лицето спроти него.

Од друга страна, „епидемиолошките“ (респираторни) маски филтрираат најмалку 95 проценти од честичките во воздухот, вклучувајќи ги и малите и големите. И двата вида маски може да се купат во аптеките.

Значи, главната разлика е во заштитната моќ на филтерот, што е несомнено поголема кај „епидемиолошките“ маски.

„Епидемиолошките“ маски се препознаваат, пред сè, според стандардот на кој подлежат - N95 (американски) или KN95 (кинески), но разликата меѓу нив е мала.

Професорот на Медицинскиот факултет, д-р Горан Белојевиќ, за Спутник вели дека хируршките маски не треба да се користат за заштита од вируси, но дека за таа цел треба да се користат оние со стандард H95 или KN95.

"Овие маски на електронска микроскопија имаат толку многу пори што вирусите практично или не можат воопшто да поминат или поминуваат низ многу помала мера. Само овие маски се ефикасни. Она сега што се носи, па то а се ибични „салфетки", кои се целосно шупливи", Белојевиќ е експлицитен.

Тој тврди дека многу луѓе починале токму затоа што користеле хируршки, а не маски N95. 

"N95 ги запира вирусите практично во најголем процент. Тоа е важно, колкав е протокот на тој филтер. Ако беше воведен стандардот N95 со визири, никој немаше да умре", тврди Белојевиќ.

Сепак, една аптека за Спутник изјави дека маските KN95 не се регистрирани како медицинско помагало и дека со нив не е добиено уверение. Ако биле регистрирани како такви, велат во аптеките, би добиле потврда од Агенцијата за лекови, но исто така ќе чинеа и повеќе.

Во Австрија, сите жители на возраст над 14 години мора да носат маски FFP2 со високо ниво на заштита, кои спаѓаат во категоријата епидемиолошки, во продавници, јавен превоз, сите јавни институции, со лекари, но и во автомобил.

Овие маски мора да се носат и на пазарите, без разлика дали се на отворено или во затворен простор, но исто така и ако во возилото има две или повеќе лица кои не се од исто домаќинство. Само бремените жени се ослободени од новата мерка, а за непочитување е предвидена глоба од 25 евра.