Дали е ова најдобриот човек на светот?

Англичанецот Лук Камерон стана интернет сензација и го доби прекарот „Најдобриот човек на Велика Британија“ затоа што во 2014 година, правејќи 365 добри дела, по еден за секој ден од годината успеа да ги направи луѓето претерано среќни.

 Задача му беше да патува низ земјата и да помогне во работата на 45 добротворни организации во период од 52 недели.

Поради ова, тој патувал околу 50.000 километри со автомобил и поминал безброј часови помагајќи како волонтер.

„Дејли мејл“ пишува дека меѓу организациите поддржани од Камерон биле и Британската фондација за срце и Христијанското здружение за млади. Но тој одвои време и за помалку познати организации.

Едногодишна работа официјално беше завршена. Камерон последната недела ја помина во Мегиз, центар во Оксфорд кој ги поддржува болните од карцином и нивните семејства, но неговата мисија не е завршена. Камерон ја лансира „Најдоброто дело на Велика Британија“како непрофитна иницијатива.

- Мислам дека единствените зборови што можам да ги искористам за да ги сумирам сето ова е тоа што едноставно сум презаситен со емоции. Беше најневеројатната можна година и има многу емоции кај мене. Една минута викам и врескам од среќа, а следната минута плачам “, вели Камерон. Тој им помогна со зборови и дела на близу 100.000 луѓе кои страдаат од разни болести, се со својата насмевка, убав збор, шетање со нив, зборување на најразлични теми, гледање телевизија и играње видео игри.

Но, кога имал десет години, Лук морал итно да оди во болница поради срцев проблем, а после таа операција металните шипки останале во градите. Поради сето ова, тој морал да пропушти многу од училиште.

- Моите професори ми кажуваа дека никогаш нема да стигнам до далеку. Но, на крајот, јас бев меѓу најдобрите - наведува Камерон.

Лук бил примен на Универзитетот во Лондон, каде студирал кинески и јапонски јазик три години, како и на меѓународен бизнис. По дипломирањето, тој покажа дека сака да биде поддршка на другите во животот.

За неговата добротворна работа бил инспирииран од Мора, жената која многу ја сакал и секојдневно и помагал. Но и таа му помагала.

Основа и свој блог  кој се здоби со национална популарност и илјадници следбеници на Интернет. Ова беше проследено со „Најдобар бизнис на Велика Британија“ кој го спонзорираше Камерон со 35.000 фунти.

Меѓу другите задачи, тој исто така има удел во негата на слепите лица, Сепак, неговата незаборавна посета беше детската болница во Бирмингем.

- Имав операција на отворено срце на десет годишна возраст и сега требаше да запознаам момче по име Калеид. Тој беше во години како мене за време на операцијата и го имаше истото срцево нарушување што го имав. Ја гледав операцијата, а потоа поминав подолг период со детето. Неговото опоравување цело време беше проследено со смеење. Го забавував и му влевав надеж- рече Камерон.