Дали консумацијата на живи јајца е здраво или не?

Многу фитнес експерти велат дека живите јајца се одличен извор на протеини, но дали е здраво за нас?

Јадењето јајца секој ден прави чуда за вашето здравје, бидејќи тие обезбедуваат 14 важни хранливи материи како што се витамини А, Д и Е, железо, цинк, фолна киселина и холин. Јадењето јајца е важно за вашата кожа, коски, заби, очи ...

Поради лошата репутација и фактот дека јајцата се извор на холестерол, многу луѓе мислат дека јајцата ќе го подигнат нивото на холестерол во крвта и ќе придонесат за срцеви заболувања. Но, тоа не функционира на тој начин. Јајцата содржат 180-186 мг холестерол, додека вашиот црн дроб произведува многу повеќе, околу 1000-2000 мг холестерол на ден. Колку повеќе храна богата со холестерол јадете, толку помалку ќе го произведува црниот дроб, што е добро.

Покрај витамини, јајцата се одличен извор на протеини, а едно јајце содржи околу 7 грама протеини, што е многу добро и корисно, особено за мажите кои тренираат и вежбаат. Меѓутоа, кога јајцата се готват, тие можат да се јадат во ограничени количини, поради што одредени луѓе сакаат да јадат или пијат сурови јајца, бидејќи можат да јадат 10 или повеќе.

Студиите покажаа дека суровите јајца содржат уште повеќе витамини од зготвените и пржените, затоа што процесот на готвење и пржење убива одредени хранливи материи што се наоѓаат во јајцата.

Но, сепак, лекарите не ве советуваат да го направите тоа затоа што секогаш постои ризик дека салмонела може да се најде во сурови јајца. Ако консумирате сурови јајца, може да заразите со Салмонела.

Затоа, ве советуваме да комбинирате варени и пржени јајца со квалитетен протеински шејк, така што секогаш ќе внесувате доволно протеини што му се потребни на вашето тело.