Дали сте слушнале за измислената болест која спаси многу луѓе? Ова е неверојатно

Тим од храбри лекари дошле до болест наречена „Синдром К“, со која успеале да спасат над 100 луѓе. Во продолжение дознајте која била причината и што значи синдромот К

Д-р Џовани Боромео направил медицинска „измама“ која спасила многу животи во римската болница Фатебенефратели, која била засолниште за Евреите по германската окупација на Италија.

Во текот на 1941 и 1945 година, нацистичка Германија на Хитлер уби околу шест милиони Евреи, околу две третини од еврејското население во Европа, во она што ќе стане познато како Холокауст. Иако ова беше време кога приказните за надеж и спас беа ретки, постојат приказни за поединци и групи кои покажаа извонредна храброст да спасат животи. Тие беа зрак светлина за време на темното време, што резултираше со многу среќни завршетоци.

Се сеќаваме на помалку познатата приказна за синдромот К, измислена болест од италијански лекари која ги измами нацистите и спаси животи.

Иако прогонот на Евреите во Италија беше донекаде засенет од десеткувањето на еврејските заедници во Источна Европа за време на Втората светска војна, меѓу 8-9.000 италијански Евреи загинаа за време на Холокаустот. Под италијанскиот фашистички режим на Бенито Мусолини во 1938 година, еврејското население имаше неколку закони кои ги ограничуваа нивните права. Сепак, италијанските Евреи се соочија со депортација во концентрациони логори дури до крајот на 1943 година, откако фашистичкиот режим падна и нацистичките германски сили ја окупираа земјата. Во септември 1943 година, режимот на Италијанската социјална република, предводен од Мусолини, почна да апси и систематски да ги депортира италијанските Евреи во концентрациони логори во Централна и Источна Европа. До март 1945 година, проценките сугерираа дека околу 10.000 Евреи биле собрани и испратени во концентрациони логори, како што е Виторио Сакердоти, 28-годишен Евреин. Боромео поставил и нелегален радио предавател во подрумот на болницата, кој се користел за комуникација со локалните партизани. На 16-ти, болницата ги отвори вратите за сите Евреи кои бараат засолниште од нацистичкиот напад.

Боромео знаел дека болницата ќе биде претресена, па тој, Сакердоти и уште еден лекар по име Адријано Осицини смислиле генијален план. Тие одлучија дека секој Евреин кој ќе дојде во болница барајќи засолниште ќе биде примен како нов пациент и ќе биде прогласен дека боледува од многу заразна и смртоносна болест позната како „Ил Морбо ди К“, наречена синдром К или синдром „К“.

Се разбира, оваа болест не можеше да се најде во ниту еден медицински учебник, бидејќи беше целосно фиктивна. Осицини го измисли ова име, соодветно именувајќи ја смртоносната болест по двајца многу смртоносни луѓе - Алберт Кесерлинг, германски командант задолжен за нацистичките трупи во Рим и шефот на полицијата на СС во градот, Херберт Каплер, човекот одговорен за масакрот Ардеатин во март 1944 година, како одмазда на 335 италијански цивили.
Лекарите сега можеа да прават разлика помеѓу вистинските пациенти и оние кои бараат засолниште. За да се помогне со измамата, поставени биле и соби во кои се вели дека има луѓе кои страдаат од заразни болести. Сите пациенти, исто така, морале да ја играат својата улога и им се советувало силно да кашлаат ако нацистички војник им пријде.

Кога нацистите дошле да ја пребараат болницата, биле предупредени за многу заразна невролошка болест, позната како Синдром К, чии симптоми вклучуваат конвулзии и парализа и може да доведат до деформитет и евентуална смрт. Планот успеал и на војниците не им било дозволено да влезат во зградата. Д-р Сакердоти изјави за Би-Би-Си во 2004 година: „Нацистите мислеа дека е рак или туберкулоза и побегнаа како зајаци. Лекарите потоа ги преместуваа еврејските скривалишта во различни безбедни куќи низ градот. Во мај 1944 година, нацистите конечно упаднаа во болницата, но лукавството беше толку внимателно спроведено што само пет полски Евреи беа фатени како се кријат на балконот. Тие ќе ја преживеат војната бидејќи Рим беше ослободен само еден месец подоцна. Проценките сугерираат дека лекарите во болницата Фатебенефратели спасиле некаде помеѓу 25-100 Евреи и политички бегалци со приказна за синдромот К.

По војната, италијанската влада му додели на професорот Бороме многу почести. Во 1961 година, на 62-годишна возраст, тој починал во сопствената болница. Четириесет години подоцна, оние што ги криеше го предупредија Јад Вашем, официјалниот споменик во Израел на жртвите од холокаустот. Како таков, Јад Вашем постхумно го признал Боромео како праведен меѓу народите, дел што се користи за опишување на не-Евреите кои ги ризикувале своите животи за да ги спасат Евреите за време на Холокаустот. Нешто повеќе од 10 години подоцна, во 2016 година, болницата Фатебенефратели исто така ќе ја добие честа што Меѓународната фондација Раул Валенберг, американска организација посветена на сеќавањето и почитувањето на херојските дела за време на Холокаустот, ја прогласи за Куќа на животот. По тој повод, тогаш 96-годишниот Осицини даде интервју за италијанскиот весник Ла Стампа. „Поуката од моето искуство беше дека мораме да дејствуваме не од личен интерес, туку од принцип“, рече тој. „Сè друго е срамота“.

извор:magazin.novosti.rs