Дали утрото навистина менува сè???

 Не е тешко, а промената е голема!

Дали сте размислувале како би било да се има совршен ден после толку време? Не мора да го чекате тој ден и не мора да се надевате дека тоа ќе се случи случајно, можете сами да го создадете. Утрово со вас го споделуваме најдобриот рецепт за утро кое менува сè.

Во следните редови откријте што треба да направите и од каде да започнете.

Утрото е најважниот дел од денот

Дали сте утрински тип? Дали сте од оние луѓе кои стануваат весели, свежи и насмеани? Ако не сте, ред е да се научите. Навистина има малку луѓе кои стануваат со насмевка пред нивниот будилник. Изгледа дека имаат моќ да сторат сé за што сакаат. Таквите луѓе постигнуваат сé, имаат доволно време за утрински тренинг, за ручек со семејството и за пијалаци со пријателите. Сепак, како одминува времето, сфаќаме дека ни требаат дополнителни часови за да постигнеме сè. Ние сфаќаме дека мора да се промениме, со цел нашиот живот да биде поубав и исполнет.

Ако ја смените утринската рутина, тоа ќе го промени целосниот тек на денот, велат експертите. Да видиме дали вреди да се обидеме.

Станувате поспани

Само затоа што ќе станете рано, не значи дека ќе бидете возбудени и среќни ако сте уморни и лишени од сон. Се препорачува да легнете порано и да спиете 8 часа. Да, тоа ќе влијае на вашите навики во текот на денот и ќе ви треба време да се навикнете на новиот распоред, но по неколку дена ќе видите значителни придобивки. Ако не спиете доволно, тоа ќе влијае на вашето здравје, но и на стресот или како се чувствувате. Важно е да си обезбедите квалитетен сон. Изберете мека постелнина, купете си нова перница, проветрете ја просторијата каде што спиете. Малите трикови ќе придонесат за поквалитетен сон.

Како да се разбудите насмеани?

Треба да започнете да создавате ден од почетокот на денот. Како се прави тоа? Како што заспивате, ќе бидете фокусирани и концентрирани. Ќе можете да влијаете на протокот на вашите мисли и ќе ги донесувате одлуките полесно. Игнорирај ги сите негативни мисли. Погледнете смешно видео или прочитајте убав текст што ќе ве инспирира. Дајте си неколку убави зборови и заблагодарете се за сè што имате денес. Нашиот мозок на тој начин добива информација дека сè е во ред и дека може да се релаксира, дека може да ужива денес.

Не го одложувајте алармот.

Веднаш штом ќе заsвони, станете затоа што тогаш започнува вашиот нов ден и ќе биде фантастичен! Кога ќе станете, отворете ги прозорците, кренете ги ролетните, наместете го креветот. Потоа, одвојте време да се измиете, средете и подгответе го утринското кафе. Заборавете на телефонот и е-поштата, барем додека пиете кафе.

Разбудете се!

Сега е време да се разбудите. Движете го вашето тело. Ако не ви се допаѓа утринскиот тренинг,  доволно е да направите вежби што ќе ги придвижат мускулите. Тие можат да траат до 5 минути, тоа ќе биде доволно за вашето тело да добие сигнал дека е будно. Потоа можете да одите под туш, да се шминкате, да ја средите косата.

Сега можеме да размислуваме за обврските. Ако имате многу обврски, направете агенда на која ќе запишете што треба да правите во текот на денот. Од сите работи што се наоѓаат на списокот, прво направете ја онаа што најмалку ви одговара. Работете според распоред - од непријатна обврска до онаа во која уживате. На тој начин ќе го поминете потешкиот дел од денот, а останатото време ќе биде слободно и растоварено.

Ова е само еден ден со идеален почеток и крај. Запомнете, секој може да биде ваков, ако прифатите нови навики.