Дали знаете колку чини најскапото пенкало на светот: Лудило

Изреката дека перото е помоќено од мечот, се здоби со целосно ново значење ...

Ако прашате колекционери на разни скапоцени реткости, многу од нив ќе ви кажат дека некои пера се како уметнички слики - тие се убави, полни со вештини и еден вид статусен симбол. Точно, едно од нив е пенкалото за кое зборуваме денес, што го потпишува фирентскиот бренд Тибалди. Тоа е пенкало наречено Fulgor Nocturnus.

Прекрасниот инструмент за пишување беше скоро продаден по неверојатна цена од 8 милиони долари, за време на хуманитарната аукција во Шангај. Она што го знаеме за неговиот неверојатен дизајн е дека тој се заснова на божествениот дел на Phi.

Мислата зад овој прекрасен инструмент секако не е единствената причина за неверојатно високата цена што ја носи со себе. Фулгор Ноктурнус доаѓа со дури 945 црни дијаманти, заедно со 123 рубини. Сега можеби се прашувате дали е пенкало или парче софистициран накит? Покрај тоа, неговиот врв е изработен од злато, што му дава неверојатна издржливост. Можеме слободно да кажеме дека ова е вистинско колекционерско парче, затоа што има само вакво во целиот свет.