Доаѓаат жени за да им го пресечеме хименот: Докторка шокирана - „Мажите ги оставаат ако се девици после 30 години“

Гинекологот Билјана Живаљевиќ открива дека сè повеќе млади девојки влегуваат во интимни врски, а жените над 30 години доаѓаат да го исечат хименот

„Просечната возраст кога девојките влегуваат во интимни врски постојано се менува, а денес е околу 13 или 14 години. Свесни сме за тоа и мислиме дека е многу рано“, објасни д-р Билјана Живаљевиќ во емисијата „Ординација“ на РТС.

Според неа, станува збор за девојчиња кои немаат завршено ни основно училиште и не созреале ниту физички, ниту психички. Најголеми турбуленции предизвикуваат хормоните кои го придружуваат пубертетот, а лекарите советуваат барем да се заврши неговата последна фаза пред младите да се одлучат за секс.

Според дефиницијата на Светската здравствена организација, важно е човекот да има „позитивен став со многу почит кон сексуалноста, без никаква принуда, дискриминација или насилство, како и уживање со целосна безбедност“.

Неопходна е согласност од двајцата партнери, мора да се внимава да не се предизвика несакана бременост и загриженост за можни сексуално преносливи болести.

Порано влегувањето во интимни врски не е правило за секого, напротив. Се случува жените да немаат врски до 30-годишна возраст, бидејќи - многу едноставно - не стекнале соодветните услови за тоа.

„Имаме случаи на жени кои се над 30 години и доаѓаат да направат инцизија на химен“, вели д-р Живаљевиќ. „Причината е што мажите ги оставаат кога ќе дознаат дека се невини, како да мислат: „Мора нешто да не е во ред со неа“. Потоа доаѓаат на лекар за хируршки да им се отстрани знакот на невиност.

Извор: lepaisrecna.mondo.rs