ЕМА ја проверува СПУТНИК: Деталните тестови ќе започнат следната недела

ЕМА ја проверува СПУТНИК: Деталните тестови ќе започнат следната недела

Шефот на рускиот фонд за директни инвестиции, Кирил Димитрев, изјави дека тестовите не се вршени под притисок и дека се извршени „во согласност со клиничката пракса“.

Европската агенција за лекови (ЕМА) ќе започне следната недела за да испита дали клиничките испитувања на руската вакцина Спутник V се извршени во согласност со глобалните клинички и научни стандарди.

Во извештајот на „Фајненшл тајмс“ се наведува дека добро упатени извори во ЕМА тврдат дека тестовите за вакцината Спутник В не биле спроведени во согласност со етичките норми, објави Ројтерс.

Шефот на рускиот фонд за директни инвестиции, Кирил Димитрев, изјави дека тестовите не се вршени под притисок и дека се извршени „во согласност со клиничката пракса“.