Фасцинантно: Пронајден лекот за скршено срце

Синдром „скршено срце“ е типичен за луѓе кои доживеале одредена психолошка траума, губење на некој близок, страдаат од емоционална вознемиреност и незадоволство. Иако причината за болеста е главно психичка по природа, синдромот предизвикува физичка болка која може да има трајни ефекти врз здравјето на кардиоваскуларниот систем; сепак, оваа состојба е излечива. Сепак, тука се подразбира и големата емоционална болка и кај мажите и ка жените, но таа не игра голема улога во синдромот.

Синдром на скршено срце, чие медицинско име е „кардиомиопатија на Такотсубо“, за прв пат го забележале јапонските истражувачи во раните 90-ти.

Многу научници работеле на тоа да најдат лек за лекување на овие проблеми со срцето, а најголемото изненадување беше кога се откри дека на повеќето пациенти им помагале редовно пиење на аспирин или некои од конвенционлани лекови за срцеви заболувања.