FORD GT ROADSTER се продава за 10 милиони долари

Неверојатно редок тркачки автомобил од 1965 година наскоро ќе биде пуштен на аукција ...

Овој автомобил е конструиран од фирмата „Форд“ пред 45 години, а ова е еден од само петте модели на Roadster досега конструирани.Она што ја зголемува неговата цена е фактот дека тоа е втор преживеан модел кој е функционален денес.

Се одликува со мноштво модификации во однос на другите прототипови на Форд, вклучувајќи странични ладилници за моторно масло, бројни влезови на воздух и повисок спојлер. Во него се сместени и централни електрични пумпи за гориво, експанзионен резервоар за загревање на радијаторот и поклопец за превртување на централниот дел што овозможува пристап до помошните системи на моторот.

Автомобилот се напојува со 2,8-литарски мотор Кобра спарен со петстепен менувач ZF. Тој беше управуван од Maurice Trintignant и Gui Ligierза време на 24 часа Ле Ман во 1965 година, што ја зголемува неговата вредност уште повеќе.

Овој автомобил треба да се најде на аукција на крајот на овој месец, а се претпоставува дека ќе се продава меѓу 7,5-10 милиони долари.


Фото: Carscoops