Гледате во мајката на Илон Маск: Ах, тој од мал е гениј. Со натпросечна интелигенција. Визионер. Многу тежок карактер, но мил

Жена за сите времиња!!! Одгледа успешни деца, едниот претендира да биде најбогатиот во светот.

Таа е жена која не застанува, дури и по тешки животни моменти. Таа се разведе од својот насилен сопруг кога децата беа уште мали, а потоа ги порасна сама и беше лавица во работата. Нејзиниот син Илон е првиот човек на „Тесла“, официјално највредната американска автомобилска компанија. Маја Маск раскажува како успеала во сето ова.

Во „Совети за цел живот на авантура, убавина и успех“, Маск најмногу зборува за тоа како самохрана мајка, воспитувала деца, успешни денес во различни области, како и за тоа како конечно блескала во светот на моделирањето, иако повеќе пати се среќавала со пречки. На 69 години стана најстарата манекенка во историјата, позирајќи за модниот магазин „CoverGirl“.

1. Вашата книга се вика „Жената прави план“, но во неа зборувате и за тоа како тие честопати пропаѓаат, па затоа мора да направиме нови планови. Значи, што е тоа план што не дозволува да се држиме до него?

- Вистина е дека сакаме да се држиме до секој план, и веруваме дека ќе биде одличен, но потоа одеднаш сè се распаѓа, и почнувате да се чувствувате мизерно. Тогаш мора да си кажете дека е време за нов план. Мојата книга зборува за фактот дека бев во тие лоши ситуации кога се чувствував мизерно.

2. Во книгата зборувате и за нетрадиционални начини на кои ја „туркавте“ својата кариера кога наидовте на отпор. Можете ли да ми кажете малку повеќе за тоа?

- Како нутриционист, започнав да вежбам кога имав 22 години, бидејќи забременив на меден месец и навистина немаше шанси да барам работа. Работев од дома и така малку по малку стекнав искуство. Сфатив дека можам да работам само од дома заради децата, а како што станував сè поуспешен на работа, сфатив и дека можеби можам да живеам многу подобро, односно дека не мора да останам во лош брак.

3. Кога се преселивте во Њујорк, потпишавте договор со голема модна агенција. Но, не помина како што сте замислувале. Како се справивте со тоа?

- Бев многу тажна, бидејќи тие постојано велеа дека не сум доволно добра, правев добри кампањи и никој не сакаше да ме гледа на кастинзите. Се прашував зошто не сакаат прво да ме запознаат, а потоа нека одлучат. Се прашував што не е во ред? Агенцијата постојано ми викаше и бараше изговори, велејќи дека директорот можеби ме збунил со некого. Потоа започнав да обиколувам други агенции во Америка и Европа и конечно можев да го работам овој бизнис.

4. Воспитавте неверојатно успешни деца, имате три од нив. Како ги воспитавте и ги натеравте да станат ова што се денес?

- Мислам дека моите родители, кои работеа цел ден, придонесоа за тоа. Им помагав од рана возраст, како и моите деца подоцна. Тие многу добро знаеја дека работам од дома и дека мораат да бидат послушни и да ги извршуваат домашните задачи на време, затоа што сум сам со нив и немам доволно време за сè. И навистина беа многу добри деца, имав среќа. Секој подоцна тргна по својот пат, но сите тие се успешни во тоа што го прават.

5. Што мислите за Илон Маск?

- Ах, тој од мал е гениј. Со натпросечна интелигенција. Визионер. Многу тежок карактер, но мил, спремен секогаш да помогне.