ГОЛЕМАТА ТАЈНА НА ХРИСТИЈАНСТВОТО: Од каде хороскопските знаци во црквите?

Кога ќе ја погледнеме декорацијата и на православните и на католичките храмови, треба да запомниме дека таа никогаш не е само обична декорација, туку дека секој врежан украс, фреска или слика има свое значење и не е случајно таму... ви се чини дека тоа нема никаква смисла!

Сите горе-долу можеме да ги препознаеме вообичаените сцени што се појавуваат на ѕидовите на црквите и катедралите, а секој верник или неверник може на свој начин да ги протолкува прикажаните ликови и настани.

Меѓутоа, што ако забележиме нешто навистина необично во црквата? На пример – хороскопски знаци?!

Пред да прибегнете кон погрешни и често злонамерни толкувања и теории на заговор, прочитајте го ова!

Од каде хороскопот во црквата?!

Многу добар пример за овој вид феномен во христијанскиот свет е црквата Пресвета Богородица во Амиен, Франција. Станува збор за католички храм, целосно обновен по голем пожар, околу 1220 година.

Специфично за оваа црква е и тоа што ги знаеме имињата на нејзините градители, имено Роберт де Лузархес и Томас де Кормон. Нивните имиња се запишани, заедно со датумот на реставрација на катедралата.

Црквата има триделен портал на предната страна на западната фасада. Покрај вообичаените претстави, како што е Страшниот суд, во кој се претставени познати личности од христијанската вероисповед, како Јован Крстител, Богородица и секако Христос, има и сцени кои би можеле да го збунат секој посетител на оваа црква. - изведби на месечните дела и хороскопските знаци!

Оваа сцена би навела многумина да помислат на нешто паганско, но вистината е сосема поинаква, а она што всушност се прикажува е целосно во функција на христијанската догма и е длабоко вкоренет во теолошките верувања.

Не е ништо чудно!

Овие драми всушност зборуваат за улогата на Христос како космократатор - творец на небесното и земното време. Преку хороскопот, текот на времето, циклусот во природата е прикажана цела една година, од пролет до зима, како симболи на раѓање и смрт.

Прикажани се дела изведени во текот на месеците од годината, а над нив хороскопските знаци кои се поврзуваат со одреден месец. На пример, Лав е прикажан за месец јули, Девица за август, Овен за март...

Претставите на делата може да се поврзат и со Првиот грев и падот на човештвото, кога Адам и Ева беа протерани од Рајот. За да преживеат, морале да ја обработуваат земјата и да ги извршуваат тешките земјоделски работи прикажани на овој начин.

Средновековниот човек бил запознаен и со ваквите теолошки верувања, па ваквото претставување не треба да изненадува.

Претставите на знаците на Зодијакот сами или во комбинација со дела на терен не се ретки и се појавуваат низ цела Западна Европа, главно на порталите на католичките цркви и катедрали, но ги среќаваме и на бројни примери на нашите простори, најчесто на фрески, внатре во православните цркви


Фото: Женски магазин - архива/ Вангел Тануровски 

Извор: ало