Град на грди луѓе: Би живееле ли со нив?

Тоа е мало гратче во Италија по име Пијобико!

Во долината помеѓу Апенинските Планини и Јадранското Море, во централна Италија, постои волшебен средновековен град наречен Пиобико.

И покрај големите камени градби, бујната шума што ја опкружува и нејзиното појавување како книга со слики, овој град стана познат како главен град на грди луѓе.

Почнувајќи од 1879 година, ова село со две илјади мештани е дом на „Клубот на грдиот“, или оригиналното име„Club dei Brutt “. Тоа е здружение чии членови веруваат во мотото дека „индивидуата го претставува она што е, а не како што изгледа“. Неколку генерации подоцна, идејата, која првично беше утописка, процвета во едно светско движење. Денес, таканаречената „Светска асоцијација на грди луѓе“ се состои од триесет илјади членови и дваесет и пет организации низ целиот свет, пренесува Би-Би-Си.

„Клубот на грди“ првично беше искористен за да ги поврзе осамените со добра можност. Како што се развиваше здружението, мештаните, како своја мисија, се обидоа да го потсетат општеството дека внатрешната убавина е поважна од физичкиот изглед. Круна на оваа благородна порака беше откривањето на споменик посветен на грдото на селскиот плоштад во 2007 година.

Многу е полесно да се пристапи до клуб денес. Сè што е потребно е за постарите членови да го оценат степенот на „грдост“ на потенцијален член - од „нејасна“ до „крајно грда“.

Сепак, членовите на клубот не мора да бидат навистина грди. Фокусот на клубот е пред сè и најзначајно за да се искористи внатрешната убавина и негрижата на мислењата на другите.

На првата недела од септември, луѓе од целиот свет се собираат да учествуваат на Фестивалот на Грдиот во Пијобико, на кој членовите на здружението избираат претседател на клубот, се регистрираат нови членови, и домаќини на домашните тартуфи, палента и тестенини.

Можеби ние, ширум светот, можеме да научиме многу за благородноста и добронамерноста на пораката што луѓето од Пијобико и членовите на Клубот на грдите се обидуваат да ја пренесат.