Град на крајот на светот се наоѓа на Златниот остров на Јадранот: Магично убав, ги има најубавите плажи

Островот Крк често го нарекуваат златен остров, како поради долгите, златни плажи, така и поради фактот што на него цвета туризмот, поради што се смета и за еден од најскапите острови во Хрватска.

Хрватска има 1246 острови, од кои двата најголеми се Крк и Крес. Сепак, Крк е единствениот остров на Јадранот кој е поврзан со копно, што го прави најпристапен за посетителите.


Крк е оддалечен околу еден час од Риека, а пристапот до самиот остров е неверојатен, карпите опкружени со море, над кои се протега долг, елегантен мост, кажуваат многу за тоа што ве очекува на самиот остров.

Затоа, доколку одлучите токму Крк да биде вашата дестинација ова лето, обрнете внимание на одредени детали за златниот остров, тие ќе ви бидат повеќе од корисни за целосно да уживате во престојот.

Мостот Крк

Мостот Крк беше наречен и Титов мост, по Јосип Броз, кој беше главен спонзор на изградбата на овој прекрасен мост.

Имено, изградбата на мостот започна во 1976 година, а беше завршена во 1980 година, должината на мостот со приодите е 1.430 метри, а она што го издвојува мостот е бетонскиот лак долг 390 метри од копното до островот Свети Марко, што во времето на изградбата го правеше најголемиот ваков мост во светот. Интересно е што за 85 метри овој лак го надмина досегашниот најголем на Сиднејскиот мост.

До јуни 2020 година редовно се плаќаше мостарина, но потоа ова правило беше укинато.

Градови на Крк

Површината на островот е 405 квадратни километри, а на островот живеат 17.860 жители според пописот од 2001 година. Највисоката точка на островот се наоѓа на 569 метри надморска височина, а места со најмногу жители се: градот Крк, кој (вон сезона) има нешто повеќе од 5 илјади жители, потоа Омишаљ, Малинска, Башка, Пунат, Добрињ и Врбник кои имаат помалку од 3 илјади жители кога не е летна сезона.

Градот Крк

Градот Крк го има истото име како и самиот остров, се наоѓа на југозападниот дел на островот во Кварнер. Локациите стари 10-15.000 години раскажуваат за првобитните жители на островот и населението во оваа област.

Се смета дека првите жители, за кои се знае малку повеќе, биле припадници на илирското племе Јапода, а во IV век п.н.е. тие се потиснати од друго илирско племе - Либурни.

За разлика од другите племиња, тие граделе населби на ридови кои доминирале во околината, плодната почва и морето. Тие биле добри морнари и бродоградители кои воспоставиле врски со грчките трговци, ја користеле позицијата Крк на килибарниот трговски пат од Балтикот до Средоземното Море и дел од грчкиот трговски пат од Црното Море до овој дел на Јадранот.

Римјаните потоа го зазеле островот под имињата Курикта и Курикум, а со доаѓањето на Словените името било скратено на Карк, Керк, Крк.

Има бројни знаменитости кои можете да ги посетите за време на престојот во овој град, интересно е што до денес е зачуван „Splendidissima civitas Curictarum“ - прекрасниот град Крчани - натпис од античка надгробна плоча од 4 век, а таму е исто така фрањевачкиот манастир, како и црквата Свети Фрањо, малата градска порта, како и старото градско собрание што доминира на просторот на плоштадот, катедралата Крк и замокот Франкопан.

Под галеријата Станиќ на плоштадот Вела се крие дел од повеќеслојната историја на Крк, поточно два ката подолу се најстарите ископани ѕидови од раниот римски период, а морето сега навлезе меѓу тие и ѕидовите проширени во Римски период.


Башка

За Башка се вели дека е местото на крајот на светот поради својата локација, но и местото со најубавите глетки и плажи на островот Крк.

Покрај тоа, таа е особено позната по познатата плажа Башка, која ја открија Чесите на почетокот на 20 век, имено, директорот на прашкиот весник, Емил Гејстлих, се нашол во Башка на деловен простор, дошол да пишува репортажа, а неговите впечатоци за Башка биле толку силни, што објавената репортажа е проткаена со силна инспирација што привлече бројни туристи од Чешка во Башка, кои и денес ја посетуваат.


За време на престојот во Башка, можете да одите на тури со брод до ненаселените Првиќ, блиските острови Гргур и Голи, како и до блиското копно (Сењ). Ќе можете да ја истражувате ридската заднина на Башка пешачејќи по добро одржувани пешачки патеки.

За време на престојот на Крк, можете да ги посетите и Раб и Паг, како и многу други блиски острови, а позицијата на самиот златен остров е идеална за истражување на Истра, па можете да се упатите и кон Риека, потоа кон Опатија и Пула, и да уживате во најубавите предели на Јадранот.

Крк нуди богата култура, извонредна гастрономија и одлична забава. Од осми до десетти август во градот Крк се организира Саемот Крк - Ловречева, кој е најдолготрајната традиционална културна манифестација во Кварнер, која во градот Крк се одржува од 16 век.

Посетете го Врбник, град со мали улици кој нуди фестивал на виното или уживајте во деновите на шурлица, која е традиционално јадење на островот, аспарагус и смокви.

Ќе имате незаборавен одмор!