Хотел, ни на небо ни на земја

Хотелот Хуберт е сместен како чардак, ниту на небо, ниту на земјата, во Доломитите, поточно во Кронплац, во јужниот Тирол.

Се наоѓа во подножјето на познатиот ски-центар Кронплац во долината Пустер на надморска височина од приближно 1.350 метри.

Како дел од работата за реновирање и проширување на хотелот, Студио Ноа - основано од архитектите Лукас Ринџер и Стефан Риер и специјализирано за изградба и реновирање на хотели - се определи за керамички плочки изработени од камен специјално донесен од Амазон, на вкупна површина од 2.700 квадратни метри.

Еден од предизвиците вклучени во проектот беше да се одржи архитектонската кохерентност помеѓу постојната зграда и новата структура, во обид да се создаде чувство за хармонија меѓу старата и новата стилска идила.

Голем дел од хотелот е комплетно реновиран, со додавање на 16 нови апартмани, нова кујна со ресторани и традиционални скали во салони, винарската визба, салата и просторија за релаксација со панорамски тераси.

Триумф на инженерството и архитектурата е базенот - долг 25 метри, пет метри широк и 1,63 м длабок, со јасно дно, што ги остава корисниците без здив.

Нема видливи граници, треба само чаша свежа планинска вода или вино: ова е новиот базен за „небо“.

Среде магичната панорама, бесконечениот закривен базен има празнина, поддржана од четири метални греди покриени со дрво. Ѕидовите на базенот - кои се покриени со порцелански камени плочки - помагаат структурата да се вклопи во околниот пејзаж, како природно езеро.

Стоејќи во подножјето на планината, тој е целосно потопен во прекрасното, волшебно опкружување на Доломитите.