Ја загубивме мајката и сопругата, а не национално богатство: Марина Туцаковиќ ќе биде погребана во гробот на нејзиниот син Милош

Сопругот и синот на Марина Туцаковиќ, Александар и Милан Радуловиќ, се заблагодарија за сите изјави за поддршка, сочувство и пријателство и побараа од јавноста да ја почитува нивната приватност и желби и погребот да се изврши интимно, меѓу семејството и пријателите.

- Ја загубивме мајката и сопругата, нашиот животен сопатник, а не национално богатство. Марина никогаш не сакаше масовното одбележување на нејзината смрт ќе биде спротивно на духот со кој живееше и работеше. Нејзината желба беше секогаш да биде погребана во семејната гробница, заедно со нејзиниот син Милош, а не во Алејата на великаните - се наведува во соопштението на членовите на семејството.

Тие исто така додаваат дека таа не сакала помпа.

- Нејзината желба беше погребот да се изврши интимно, во кругот на најблиското семејство и пријатели, во присуство на свештеник. Во форма на епидемиолошка ситуација и во желба да ги заштитиме нашите најблиски од таа страшна болест што ја зафати Марина на крајот, сакаме да се збогуваме со неа без присуство на публиката и новинарите - рекоа нејзиниот сопруг и синот.

Тие објавија дека, со цел да се почитуваат пријателите, соработниците, почитувачите и јавноста, ќе се одржи комеморација по 40 дена жалост, а точниот датум и место на настанот ќе бидат објавени подоцна под покровителство на градската управа.

- Да ги почитуваме желбите на Марина, како што ги сакаме нејзините песни, да бидеме одговорни за ситуацијата, како што би била таа, и нека тагуваат тажните во мир - вели семејството.

Тие изјавија дека Марина Туцаковиќ починала на 19 септември, на 67-годишна возраст, поради компликации предизвикани од болеста „Ковид-19“, по долгогодишна борба со ракот.

Тие додаваат дека секоја минута што Марина ја минала во болница била долга една година за нив.

- Таа не успеа да ја прими првата доза од вакцината поради терапијата која штотуку ја заврши. Слаба и болна, немаше среќа да се заштити, а тоа беше нејзина желба - напишаа членовите на семејството.