Како безбедно да го запрете автомобилот ако сопирачките откажат

Ако ви се случило порано да ви откажат сопирачките, тогаш знаете колку е непријатна и опасна оваа состојба. За да избегнете паника и евентуална сообраќајна несреќа, треба да знаете точно што да направите во таква ситуација.

Затоа Autoguru состави водич што може да им помогне на возачите да запрат автомобил ако сопирачките „нема да слушаат“:

1) Намалете ја брзината

Ако ја притискате кочницата и ништо не се случува, постои друг начин да се забави. Намалете ја брзината со менувачот, но постепено, една по една, не скокнувајќи веднаш на најниската брзина, бидејќи вашите тркала може да бидат блокирани во овој случај. За ова време, нежно ослободете го притисокот на квачилото.

Ако возите автомобил со автоматски менувач, вие (во зависност од видот на автоматикот) треба да бидете во можност рачно да одберете брзини. Кога ќе го намалите менувањето, тоа ќе го поттикне сопирањето на моторот, што го ограничува протокот на воздух и создава вакуум во моторот, што обезбедува отпорност на цилиндрите. Ова ја намалува брзината на моторот, вклучително и самиот автомобил.

2) Избегнувајте неутрална позиција на менувачот

Без разлика дали возите автомобил со рачен или автоматски менувач, избегнувајте пренесување на менувачот во неутрална положба (лер). Ова може да го спречи сопирањето на моторот, така што вашиот автомобил ќе продолжи да се движи слободно. Меѓутоа, ако менувачот е во неутрална положба и ставен во брзина, тоа може да предизвика заклучување на вашите тркала и да изгубите контрола над автомобилот.

3) Користете ја рачната кочница

Пред да ја дигнете рачната кочница, проверете дали брзината е доволно мала. Ова значи дека ќе мора да се движете бавно некое време пред да ја повлечете, а потоа целосно ќе го запре автомобилот. Запомнете дека не треба да ја повлекувате рачната сопирачка со своја сила, но нежно додека не забележите дека возилото се забавува. Со брзо влечење, ќе ги заклучите задните тркала.

4) Избегнувајте претерано вртење на воланот

Секако дека ќе мора да го придвижите воланот за да заобиколите нешто или да свртите, но избегнувајте остра ротација на воланот за да избегнете да ја изгубите контролата врз возилото. По бавно вртење го олеснува одржувањето на контролата врз автомобилот и да се запре посигурно.

Иако понекогаш не можете да избегнете дефект на сопирачките, најдобро е да ги проверувате редовно од автомеханичар за да се осигурате дека тие секогаш се во ред.