Каков успех: Хрватскиот „Римац“ стана мнозински сопственик на „Бугати“

„Бизнисот на Римац со Бугати е исклучително важен за Хрватска“, изјави за Радио Слободна Европа (РСЕ) претприемачот Саша Цветојевиќ, ко-основач на првиот почетен инкубатор во Хрватска и поборник за иновативен пристап кон претприемништво.

Инаку, Хрватскиот производител на електрични хиперавтомобили Мате Римац го презеде „Бугати“, француска компанија за производство на автомобили.

Компанијата на Римец исто така ќе добие 200 милиони евра европско финансирање за развој на електричен автомобил без возач.

„Оваа вест ја става Хрватска повторно на технолошката мапа на светот, што им овозможува на другите хрватски компании, особено од секторот за нови технологии и иновативни производи, полесно да ги нудат и продаваат своите производи. На пример, соработката помеѓу Римац и Порше резултираше во компанијата Порше Дигитал, каде хрватската компанија Инфинум е косопственик со Порше, косопственик во компанија што работи ИТ дел од бизнисот – најмногу за корисничкото искуство поврзани со информатичката технологија – во Порше. Значи, тоа е исклучително важно за сите други кои одат по тоа“, рече Цветојевиќ.

Што доаѓа во Хрватска, што останува во Франција?

На врвот на ренесансната тврдина Дубровник Ловријенац, покрај трите луксузни автомобили спуштени на тврдината со хеликоптер – Бугати Хирон, Порше Тајчан и Римшев Невера, сопственикот на Римац Автомобил Мате Римац го објави најголемиот успех во кариерата во понеделникот вечерта, 5 јули.

„Денес најавуваме создавање на нова компанија – најдобра компанија за производство на хиперавтомобили – Бугати Римац“, објави хрватскиот претприемач.

Бугати ги преместува своите седишта и истражувања и развој во Хрватска, додека производството останува во Франција. Досега стопроцентниот сопственик на Бугати беше Порше како дел од групацијата Фолксваген.

Групацијата „Руф Римац“ ќе биде најголемиот акционер на новата компанија „Бугати Римац“ д.о.о. со 55 проценти удел, додека Порше ќе задржи 45 проценти.

Мате Римац ќе го задржи постојниот удел во чадорот Римац Група од 37 проценти, Порше останува на 24 проценти, групацијата Хјундаи со 12 проценти и другите инвеститори со 27 проценти.