Кога е време мажот да посети психотерапевт? Пет знаци кои укажуваат на аларм

Сите поминуваме низ периоди на стрес, тага, жалење, конфликт и слични чувства и ситуации кои го сочинуваат животот на просечна личност. Сепак, како да го препознаеме моментот кога треба да се обратиме до експерт? Како да знаеме дали чувството што не вознемирува во одреден момент е само минлива фаза или нешто за што треба да разговараме со психолог?

„Колку побрзо некој добие помош, полесно ќе биде да се надмине проблемот“, објаснува психологот Даниел Рајденберг.

Многумина се загрижени дека одењето кај психолог значи многу време, пари и енергија, но овој експерт вели дека не е баш како што замислуваме.

„Вашиот„ третман “не мора да биде анализа четири пати неделно; „Имам пациенти кои доаѓаат само на разговор или когнитивна бихевиорална терапија двапати годишно“, вели тој. „Луѓето мислат дека ќе заглават во терапија и тоа не е точно.

Кои се сигналите дека конечно треба да направите нешто и да се отворите пред експерт кој ќе знае како да ве води? Овие се едни од најчестите.

Сè што се чувствувате е многу интензивно

Сите понекогаш се лутиме, но ако чувствувате силен бес често и премногу интензивно, имате проблем. Исто така, ако овој гнев го попречува нормалното функционирање и го нарушува вашиот живот, треба да размислите да разговарате со психотерапевт.

„Може да биде парализирачко, да доведе до напади на паника, па дури и да предизвика да избегнувате нешта“, вели психологот д-р Мери Алвард. „Ако ви се стесни животот затоа што избегнувате многу работи, веројатно е време да разговарате со некого“.

Преживеавте траумата и не успеавте да размислите за нејзината причина

Смртта во семејството, губењето на работата или раскинувањето се многу важни настани во животот на поединецот. Како такви, сосема е природно што тие понекогаш се причина за одење на психотерапевт.

„Обично мислиме дека овие чувства едноставно ќе исчезнат“, потсетува Алворд и додава дека тоа не е секогаш така.

Ако една година по одреден настан се чувствувате исто како и првиот ден, време е да започнете да размислувате за себе и да разговарате за тоа со некој што ќе ви помогне да се справите со овој проблем.

Имате мистериозни здравствени проблеми

Ако имате главоболка, болка во стомакот и пад на имунолошкиот систем без логична причина, можно е вашата состојба на ум да доведе до лоша состојба на организмот.

„Ако сме емотивно вознемирени, тоа може да влијае на нашите тела“, рече Алворд.

Некои експерти велат дека болката во мускулите и болката во вратот треба да се додадат на оваа листа.

Повеќе не ви годат активности во кои порано сте уживале

Ако хобито што сте го практикувале со години или играење фудбал со пријателите повеќе не ви создаваат задоволство, ако изгубите контакт со она што ве дефинира како личност, разговорот со психолог може да ви помогне да откриете зошто или да пронајдете нова насока.

ВАШИТЕ Пријатели се загрижени

Ако пријателите ви кажат дека не сте изгледале на себеси во последно време, не земајте го само како туку така кажано. Луѓето околу нас понекогаш забележуваат работи што не сме во можност да ги забележиме, бидејќи тие ги гледаат нашите животи од друга перспектива.