Која е Му варијантата на СОВИД-19 што СЗО сега ја следи?

Светската здравствена организација следи нова варијанта од интерес додека ја следи еволуцијата на вирусот што предизвикува СОВИД -19 - се нарекува варијанта Му.

Прво откриен во Колумбија на почетокот на годината, Му беше пријавен во спорадични епидемии во делови од Јужна Америка и Европа.

Која е варијантата Му?

Исто така позната како варијанта Б.1.621, варијантата Му на СОВИД-19 за првпат беше откриена во Колумбија во јануари и сега е наведена како една од петте варијанти од интерес од СЗО.

Тоа значи дека иако СЗО смета дека е достоен за посебен мониторинг, тој се смета за помал потенцијален проблем отколку соевите Делта или Алфа на вирусот САРС-КоВ-2, кои се назначени како варијанти на загриженост поради нивната зголемена вирулентност.

Тоа е првата варијанта од интерес што се додава на листата од јуни, кога варијантата Ламбда беше вклучена во листата.

Според најновиот извештај на СЗО за епидемиологија, Му е наведен како „од интерес“ затоа што има „мутации што укажуваат на потенцијални својства на имунолошкиот бегство“, кои треба да се проучат понатаму.

Пол Грифин, експерт за заразни болести од Mater Health Services и Универзитетот во Квинсленд, рече дека здравствените експерти постојано се во потрага по „варијанти на бегство“, кои би можеле полесно да ги инфицираат вакцинираните луѓе преку мутации на протеинот на вирусот.

„Ако тој протеин се промени значително, тогаш сигурно постои потенцијал дека нашите вакцини можат да работат помалку добро“, рече тој.

СЗО нагласи дека се потребни повеќе истражувања за да се разберат ефектите на варијантата Му, но д -р Грифин рече дека се уште нема докази што сугерираат дека Му одговара на како варијанта за бегство.

Според СЗО, распространетоста на Му во глобалните инфекции СОВИД-19 всушност опаднала откако била откриена, меѓутоа „распространетоста во Колумбија (39 проценти) и Еквадор (13 проценти) постојано се зголемува“.

Тоа претставува помалку од 0,1 проценти од сите глобални инфекции СОВИД-19, но епидемии на Б.1.621 се пријавени и во делови на САД и Европа.

Што може да значи варијантата Му за вакцините?

Епидемиолошкиот извештај на СЗО вели дека прелиминарните податоци покажале дека Му се чини дека е поотпорен на антитела.

Но, д -р Грифин рече дека тие лабораториски тестови не даваат целосна слика за тоа како функционира човечкиот имунитет во реалниот свет.

„Тие неутрализирачки студии се навистина корисни ... затоа што се прилично лесни за правење и се доста брзи, но тие се дел од приказната, а не целата приказна“, рече тој.

„Треба да го видиме тоа клинички, така што во реалниот свет, гледаме промена во својствата што значи дека вакцината всушност ја губи својата ефикасност“.

СЗО, исто така, појаснува дека ова треба дополнително да се истражи и д -р Грифин рече дека варијантата Му не треба да биде од голема загриженост за Австралијците.

Извор: ABC news