Колку е силен клима уредот во BUGATTI CHIRON?

Bugatti Chiron е вистинско инженерско чудо што покажува што може да се постигне кога автомобилскиот инженеринг се движи кон апсолутна граница.

Речиси секоја компонента на луксузен хипер автомобил е импресивно комплицирана, вклучувајќи ја и климатизацијата. Ако случајно не разберете како една клима за автомобили се разликува од друга, ние ќе ви објасниме сè. Марката Bugatti штотуку објави информација за висината на вложената работа во инженерството на совршената единица за климатизација Chiron модел, која работи непречено во сите услови, дури и со брзина поголема од 400 километри на час.

Според Џулија Лемке, генерален технички координатор на системот за климатизација „Бугати“, вистинскиот предизвик е да се создаде систем за ладење кој брзо ја достигнува посакуваната температура и работи тивко во позадина, без да влијае на искуството за возење на сите патници во автомобилот.

Друг голем предизвик за единицата за климатизација во Chiron е да работи со неверојатна брзина. Chiron и другите варијанти на хипер-автомобили врз основа на тоа можат да достигнат брзина од повеќе од 400 км на час. Системот во Bugatti Chiron е различен од единиците што се наоѓаат кај конвенционалните автомобили. Вака објаснува познатиот бренд: „Во конвенционалните возила, воздухот е присилен навнатре на долниот крај на шофершајбната, но во Бугати тоа се случува само до брзина од околу 250 км на час. Од тој момет па натаму, се менува на негативен притисок: софистициран систем за контрола со дополнителен амортизер на воздухот и оптимизиран издувен гас осигурува дека воздухот продолжува да влегува во внатрешноста “.

Квадратната површина на стаклото на моделот Chiron е многу поголема од класичните автомобили благодарение на рамниот ветробран со ширина од само 21,5 степени. Ова додава повеќе сончева топлина во внатрешноста на кабината, што дополнително е засилено со популарната опција Ski View на Chiron. Климата, се разбира, мора да биде посилна за возачката кабина да биде ладна. Лемке рече дека компресорите на климатизерот „Бугати“ имаат капацитет за ладење до 10 киловати (13 коњски сили), што според Бугати е доволно моќно за да работи во просечен стан од 80 квадратни метри.