Купи Голф Кец за 500 евра, погледнете како го среди: Сега го продава за 19.000 евра

Купи Голф Кец за 500 евра, погледнете како го среди: Сега го продава за 19.000 евра

Кога GOLG GTI се појави на пазарот во 1976 година, чинеше 13.850 германски марки. Љубителите на автомобилите се шокираа кога на социјалните мрежи се прошири веста дека на најголемата страница за продажба на користени возила, првиот модел на Golf произведен уште во 1983 година бил понуден за сензационални 19.000 евра!

Извесен Патрик Мелке од Штутгарт објавил оглас на веб-страницата mobile.de во кој бара 19.000 евра за модел од првата генерација на Golf GTI, иако автомобили од овој модел може да се најдат за многу пониска цена.

Сепак, ова не е грешка при поставување реклами, туку модифицирана копија на многу популарен модел. „За сите за кои возењето е забавно“ - беше една од воведните реченици во материјалите што им беа поделени на новинарите во 1976 година на презентацијата на „Голф ГТИ“. Фразата која најдобро го опишува создавањето на моделот со кој Фолксваген воведе нов сегмент на автомобили и ја принуди конкуренцијата да се преуреди. 

Кога се појави на пазарот, чинеше 13.850 германски марки. Моторот со 110 коњски сили во автомобилот, кој тежи само 810 килограми, гарантираше достигнување до 100 км на час за 8,2 секунди и максимум 182 км на час, а силните адути беа робусноста, сигурноста и умерената потрошувачка.

Можеби не случајно овој жител на Штутгарт реши да ја понуди својата копија на продажба на 40-годишнината од постоењето на моделот. Неговиот голф е значително модифициран, моторот е стилизиран, па наместо стандардниот 110, тој развива неверојатни 600 коњски сили.

Исто така, обоен е со специјална боја, инсталирани се големи алуминиумски тркала во црвена боја. Во огласот се наведува дека автомобилот произведен во 1983 година минал само 5.000 километри, а сликите покажуваат дека внатрешноста на возилото е во исклучителна состојба. 

Сепак, тоа не ја објаснува целосно многу високата цена, особено затоа што многу помлади и луксузни модели на спортски автомобили може да се купат за 19.000 евра. Веројатно поради тоа, гордиот сопственик на овој автомобил напиша дека во последно време добил премногу повици од недоволно сериозни клиенти, па потенцира дека не е можно никакво договарање.

Сè што треба да сториме е да почекаме и да откриеме дали ќе има доволно голема лудост за легендарниот GTI или дали Патрик сепак ќе мора да се задоволи со помала цена за своето милениче.


Фото и Извор: beograd.in