Луѓето мислат дека им паднал притисокот, а всушност срцето им застанало за момент: Кардиолог советува што прво треба да се направи во тој случај

Срцевите палпитации, болката во градите и остар здив се знаци дека вашето срце не работи добро. 

Кога палпитациите и прескокнувањето на срцето се безопасни, а кога е време за кардиолошки преглед, дали за секоја тахикардија е потребен лек и дали може да предизвика мозочен удар, објаснува за телевизијата К1 српскиот кардиолог д-р Горан Поповиќ. Според него, најчестиот проблем е срцевата слабост.

„Повеќето време срцето работи нормално, но кога зборуваме за проблеми, тогаш обично прескокнува. Затоа луѓето доаѓаат на преглед. Срцето се бунтува од различни причини и можете да го почувствувате тоа. Различни луѓе го чувствуваат поинаку, а зависи од типот на аритмијата што ја имаме.Луѓето велат дека имаат чувство дека срцето им запира, трепери, го опишуваат како пеперутка што си игра во градите, некој чувствува вртоглавица, несвестица, пад на притисокот. Ретко да има губење на свеста и потоа да се утврди дека притисокот не паднал, туку дека срцето во одреден момент престанало да работи“, вели д-р Поповиќ и објасни што се случило тогаш:

„Мозокот реагира, го изгубивте протокот на кислородот во мозокот и ја изгубивте свеста. Тој прекин може да трае половина минута, или може да трае три до пет минути. Тогаш имаме многу сериозно оштетување на мозокот, но најчесто по половина минута кога ќе ја изгубите свеста затоа што мозокот без кислород не може да работи. Тоа е ситуација која може да биде драматична“, вели кардиологот.

„Најлошо е кога некој ќе го фати паника или кога луѓето околу вас ге фаќа паника. Ако забележите дека нешто не е во ред и стоите, обидете се да седнете за да не паднете. Најважно е да се обидете да размислите трезвено и да си помогнете себе си. Луѓето околу вас треба да се јават во итната помош. Доколку таквата состојба се повтори не смее да се игнорира. Доколку срцето престанало да работи подолго време може да го оштети мозокот. Важно е да објасниме на луѓе кои доколку забележат дека губат свест да не стојат“, советува д-р Поповиќ.

„Тахикардијата е забрзано чукање на срцето, кога се чувствувате како да ќе ви скокне од градите. Ако се плашите, само го влошувате. Вашето срце работи уште побрзо под влијание на адреналин. Најдобро е да земете два или три длабоки вдишувања. Не задржувајте го здивот. Срцето почнува да работи побавно“, рече докторот и објасни дека тахикардија може да настане и од други причини.

„Луѓето кои брзо јадат, кои голтаат големи залаци и имаат проблем со варењето на храната, затоа можат да извршат притисок врз одредени автонервни центри кои ќе го забават чукањето на срцето, и може да дојде до аритмија ако имате кила на дијафрагмата. Тоа не е кардиолошки проблем, туку гастроентеролошки проблем“, објасни д-р Поповиќ.

„Тоа брзо работење може да биде и неправилно, аритмично. Тоа значи дека коморите и преткоморите на срцето не работат синхроно, а треба да работат, поради што доаѓа до неправилна циркулација на крвта внатре во срцето и низ крвните садови на телото. Тогаш обично забележувате мака, слабост, може да има потење, отежнато дишење и чувство дека некој ви ја исцрпил целата енергија. Тоа е истата состојба која бара дијагноза, а потоа и третман. Не сите тахикардии се лекуваат. Имате тахикардии предизвикани од стрес“, рече  Д-р Поповиќ откри дали тахикардијата може да биде причина за други болести.

„Тахикардијата многу често се јавува во состојби кои се карактеризираат со забрзана работа на тироидната жлезда, потоа анемијата е придружена со тахикардија, како и состојба со покачена температура. Ако имате некоја вирусна настинка, срцето ќе работи побрзо. Овие се состојби кои резултираат со тахикардија, но за тоа не се зборува како болест, туку како последица“, објасни кардиологот.

„Ако имате некој кој има постојана вртоглавица и несвестица предизвикани од пореметувања во срцето, долги паузи помеѓу две отчукувања на срцето, бавно отчукување на срцето, неговиот мозок сигурно не добива доволно кислород. Ако таквата личност има нагласени наслаги на холестерол на крвните садови на мозокот, тој мозок страда и со текот на времето може да доведе до исхемија, што остава соодветни последици“, објасни д-р Горан Поповиќ.

Фото: Принтскрин
Извор:Najzena.alo.rs