Најбрзиот автомобил на светот: Со авионски мотор буквално лета

Ви го претставуваменајбрзиот автомобил во светот, којминува низ последната фаза на тестирање пред да се обиде да го сруши моменталниот копнен рекорд за брзина од 1227.985799километри на час и да достигне 1609 километри на час следната година…

Овој проект беше зачуван минатата година од ликвидација од британски претприемач, кој ја купи целата операција за триесет и три милиони долари. Името на операцијата беше сменето од Bloodhound SSC во Bloodhound LSR. Целосен автомобил со „црн дроб„ е скоро откриен во јужноафриканската пустинска област Хаскинган, каде тимот планира да го сруши лимитот од 804 километри на час при пат. Планирани се вкупно тринаесет проби, така што секоја оди осумдесет километри на час побрзо од претходната за да ја достигне брзината спомената погоре. Една од клучните цели на оваа тест програма е да процени како се однесува автомобилот кога треба да се забави и да застане по постигнувањето на саканата брзина.

Bloodhound LSR го управува Ендру Грин, кој стоел зад воланот на претходната верзија на автомобилот кога пред две години развил брзина од 321 километар на час. Тој ќе остане возач на тестот до 2020 година. „Енди беше на гас две секунди за да достигне 321 километар на час за осум секунди. Овде во пустината, на стаза од 16 километри, можеме да забрзаме подолги периоди на време, да достигнеме поголеми брзини и да ја испитаме стабилноста на овој модел, неговата изведба и времето на запирање, што е клучно кога станува збор за поставување нов рекорд за брзина на копно “, рече Марк Чепмен , директор на инженеринг на овој проект.