Најголемиот хит на групата Queen е всушност песна за неопислива трагедија

Песната „The Show Must Go On“ на групата Квин од нивниот албум “Innuendo” од 1991 година е еден од најголемите рок- хитови на сите времиња.

Иако со децении е добро утврдено мислење дека песната е напишана од Фреди Меркјури и дека ја претставува неговата проштална балада, ова е само делумно точно. Всушност, основата ја напиша гитаристот Брајан Меј, инспириран од борбата наФреди со болеста, неговата храброст и упорност во последните денови.

Песна што ја испеа кога никој не веруваше дека може

Меркури страдаше од СИДА, иако во тоа време официјално не се знаеше. До средината на 1991 година, тој веќе беше толку болен што едвај можеше да оди, па Меј беше загрижен за тоа дали ќе може физички да издржи да пее толку тешко изводлива песна. Затоа Меј ги испеа демо верзиите, иако мораше да користи фалто на одредени, премногу високи делови.

Како и да е, на изненадување на сите членови на групата, кога дошло време да се снима, Фреди дојде во студиото, пиеше вотка, стана и рече: „има е***о да ја отпеам, бејби!“, А потоа ја испеа целата песна без грешка од првиот обид.

„Тој започна и испеа фантастично“, се сети подоцна Меј.

После тоа, Фреди Меркјури веќе беше премногу слаб за да сними видео, така што не беше направен нов материјал за „The Show Must Go On“, но беше направен колаж од видеата на групата снимени меѓу 1981 и 1991 година.


Текст полн со алузии

Песната е за животот на сцената воопшто, за фактот дека сите лични проблеми мора да се остават зад себе при изведбата, а текстот е полн со алузии и метафори. На крајот, текстот зборува за решеност и желба за живот:”I have to find the will to carry on with the show” („Морам да најдам волја да ја продолжам претставата“).

Џим Хатон, партнерот на Меркјури во последните шест години од животот, еднаш изјави дека постои стих кој најдобро ги опишува последните денови од животот на Фреди.

„Според мое мислење, стихот кој е најавтобиографски е:„ My make-up may be flaking but my smile still stays on” (Мојата шминка може да избледе, но мојата насмевка сепак останува натаму“). И така беше. Без разлика колку и да му било лошо на Фреди, тој никогаш не се замарал ниту барал сожалување. „Таа битка беше само негова и на никој друг, и тој секогаш покажа храбар лик, и покрај влошената состојба“, рече Џим во интервју во 1994 година, пренесува ЦДМ.

За жал, Фреди Меркјури не успеа да ја изведе песната во ниту еден момент. Почина на 24 ноември 1991 година, непосредно по објавувањето на албумот. Тој сè уште важи за еден од најдобрите пејачи кои некогаш живееле.