Најшокантната песна на сите времиња: Некои не сакаат да ја слушат, други плачат, но сите молчат со наведнати глави

Беше март 1939 година. 23-годишната Били Холидеј излезе пред микрофонот во њујоршкиот „West 4th's Cafe Society“ за да ја отпее својата последна песна на ноќта. На нејзино барање, келнерите престанале да служат пијалоци, светлата се изгаснале и собата целосно се стемнила освен рефлекторите на нејзиното лице.

И тогаш пееше... нежно, со нејзиниот суров и емотивен глас: „Дрвјата на југ даваат чудни плодови, Крв на лисјата и крв во корените, црни тела се нишаат на јужниот ветрец, чудни плодови висат од тополите. .."

Кога песната завршила, рефлекторите згаснале. Кога светлата се вклучиле, сцената била празна. Ја немало пејачката. 

Вака Холидеј ја изведе „Strange Fruit“, песна која решително ќе ја пее во следните 20 години, до нејзината прерана смрт на 44-годишна возраст.

„Чудно овошје“ првично беше поема

Можеби Холидеј го популаризираше „Strange fruit“ и ја претвори во уметничко дело, но песната првпат беше напишана како песна од учителот од Бронкс и активист за граѓански права Абел Миропол.

Неговата инспирација? Миропол наишол на фотографија од 1930 година на која се гледа линч на двајца Афроамериканци во Индијана. Глетката го прогонувала со денови и го навела да ги стави своите мисли на хартија.

По објавувањето на „Чудно овошје“ во публикацијата на синдикатот на наставниците, Миропол, исто така, ја напишал музиката и ја испратил до сопственик на ноќен клуб кој потоа ја претставил композицијата на Били Холидеј.

Чудно овошје  „Strange fruit“
Дрвјата на југ даваат чудни плодови,
Крв на лисјата и крв во корените,
Црните тела се нишаат на јужното ветре,
Чудно овошје виси од тополата.
Пасторална сцена на големиот југ,
Испакнати очи и искривена уста,
Мирисот на магнолија, сладок и свеж,
Потоа ненадејниот мирис на печено месо.
Еве го плодот за врани да колваат
Нека го собере дождот, нека го цица ветрот
Сонцето да скапе, дрвото да падне
Еве еден чуден и горчлив род.

Песната ја потсетувала Били на нејзиниот татко

Кога Били Холидеј го слушна текстот, таа беше длабоко трогната - не само затоа што беше Афроамериканка, туку и затоа што песната ја потсети на нејзиниот татко, кој почина на 39-годишна возраст од белодробна болест откако беше одбиен од болница поради бојата на неговата кожа..

Поради болните спомени што ги будела кај неа, Холидеј не уживала во изведувањето на „Strange Fruit“, но знаела дека тоа е песна што мора да ја пее.

„Морам да продолжам да ја пеам, не само затоа што луѓето го бараат тоа, туку затоа што 20 години по смртта на татко ми, работите што го убиле сè уште се случуваат на југ“, рече таа за песната во нејзината автобиографија.


„Песна на векот“

Додека активистите за граѓански права ја прифатија „Чудно овошје“ како некаква химна, ноќните клубови кои првенствено беа составени од бели патрони имаа мешани реакции. Се случуваше публиката да аплаудира додека не ја заболат рацете, но и да си заминат револтирани.

Радио станиците, како во Америка, така и во другите делови на светот, одбија да ја емитуваат песната, а издавачката куќа со која работеше Били Холидеј, Колумбија рекордс, не сакаше да ја сними.

Песната, сепак, продолжи, оставајќи длабока трага во американското општество. Со текот на годините, многу музичари ја изведуваа.
Верзијата на Нина Симон од 1965 година беше хит, а делови од нејзиниот настап Канје Вест ги искористи во неговата песна „Blood on the lees“ од 2013 година.

Во 1999 година, „Тајм“ ја прогласи „Strange Fruit“ за „песна на векот“. Во 2002 година, тој беше вклучен во Националниот регистар на значајни публикации на Конгресната библиотека на САД.

извор:istorijskizabavnik