Не е само Кабул, аеродромот и Талибанците: Авганистан има 14 етнички племиња

Веруваме дека никогаш не сте прочитале или не сте слушнале за овие интересни факти за Авганистан освен војни и сега новонастанатата ситуација со белгалците...

Авганистан (арапски: فغانستان), официјалното име на Исламската Република Авганистан, земја во југозападна Азија. Нема пристап до морето, а должината на копнената граница е 5.529 километри. Авганистан е една од најсиромашните земји во Азија. Членка е на Обединетите нации од 1946 година.

Името „Авганистан“ (Afghānistān) значи „Земја на Авганистан“ што потекнува од ентонимот Авганистан. Историски гледано, ова име се однесувало на Паштуните, кои ја претставуваат најголемата етничка група во Авганистан. Ова име, исто така, се појавува како „Абган“ во 3 век од нашата ера во времето на Сасанидите, и „Авагана“ во 6 век од нашата ера од индискиот астроном Варахамихира. Луѓето што се нарекуваат со ова име се спомнуваат неколку пати во географска книга од 10 век “.

1. Главниот град на земјата, Кабул, е единствениот град во Авганистан со повеќе од милион жители.

2. Врне снег во Авганистан 

Повеќето луѓе, кога мислат на Авганистан, замислуваат пејзаж со брановидни песочни дини и бескрајни пустини. Можеби ќе бидете изненадени од авганистанските факти кои откриваат дека оваа земја навистина доживува прилично сурови зими. Всушност, не е невообичаено снегот да падне од декември до јануари. Ова е особено очигледно во северните делови на Авганистан, каде што можете да видите снежно-бели пејзажи.

3. Во Авганистан има 14 различни етнички племиња 

Еден од изненадувачките факти во Авганистан е дека авганистанското население е етнички разновидно. Ова делумно се должи на трговците со свила што патуваат по Патот на свилата од Кина до западниот свет, создавајќи номадска линија во Авганистан. 14 -те различни етнички племиња вклучуваат Паштани, Памир, Таџикистанци, Брахии, Хазари, Арапи, Узбеци, Гуџари, Аимаци, Нуристи, Туркмени, Пашаи и Балоци.

4. Сите 14 етнички племиња се споменати во националната химна 

Авганистанската влада ја усвои ново напишаната национална химна во 2006 година. Членот 20 од авганистанскиот устав предвидуваше дека националната химна треба да се фокусира на фразата Бог е најголем и дека разни авганистански племиња треба да се спомене.

5. Мнозинството жители на земјата беа будисти или зороастри пред воведувањето на исламот во земјата

6. Само 40% од авганистанските училишта се всушност згради 

Само 2 од 5 училишта територијално се згради. Постојат 10.000 училишта во кои се образуваат 7 милиони авганистански деца. Иако во 2010 година имаше само 20.000 наставници, сега има вкупно 142.500. Речиси 40.000 од овие наставници се жени.

7. Авганистан произведува некои од најдобрите светски калинки, лубеници, кајсии и грозје.

8. За време на режимот на Талибанците, на девојчињата не им беше дозволено да посетуваат училиште. Вината делумно се должи на фактот дека само 1 од 5 Авганистанки можат да читаат. Денес, 37% од училишната популација се девојчиња.

9. Авганистан некогаш ги имаше двете најголеми статуи на Буда во светот. Во централниот планински дел на Авганистан, имаше будистичка цивилизација позната како Бамијан. Овде можете да ги најдете двете најголеми статуи на Буда во светот. Тие беа почитувани не само како верски симболи, туку и како неверојатни примери на древна скулптура. За жал за човештвото, Талибанците ги уништија овие извонредни статуи во 2001 година.

10. Пештерите Бамиј се места заштитени од УНЕСКО Иако Талибанците ги уништија статуите на Буда во Бамијан, околните пештери се уште постојат. Овие пештери првично ги користеле будистичките монаси како комори за медитација. Оттогаш, Талибанците ги користеа како складишта за оружје. Во последните 10 години, авганистански бегалци се засолнија во пештери. Бегалци и цивили открија илјадници будистички реликвии и пештерски слики во пештерите Бамијан. Оваа локација последователно беше од посебен интерес за археолозите и античките историчари, и сега е заштитена од УНЕСКО.

11. Minем минаре е уште едно место на листата на УНЕСКО за светско наследство Постојат многу факти за Авганистан што ги интересираат археолозите и историчарите. Минарето не е исклучок: тоа е едно од археолошките чуда на Блискиот Исток. Оваа кула се наоѓа на запад од Авганистан. Висока е 62 метри и се верува дека е изградена во 1190 година. Направена е целосно од печена тула.

12. Во Авганистан се уште нема патнички возови, а само две железнички врски во земјата се долги само 85 километри.

13. Авганистанците се совршени домаќини 

Веројатно најтоплиот факт за Авганистан е фактот дека луѓето во Авганистан се горди на нивниот посебен стил на гостопримство. Ова не е само составен дел од нивната култура, туку обезбедувањето гостопримство кон гостите од локалното население се гледа како верска обврска. Всушност, постојат докази дека Авганистанците им го даваат ова гостопримство на американските војници.

14. Авганистанците ја слават Новата година во март! Авганистанците ја слават новогодишната ноќ на 21 март. Овој датум го означува предисламскиот фестивал познат како Новраз. 

15. Авганистан и државата Тексас во САД се со иста големина.

16. Спортот неодамна цветаше во Авганистан 

Кога Авганистан беше под политичка власт на Талибанците, многу спортови (вклучително и крикет) беа целосно забранети и на жените не им беше дозволено да учествуваат во било каков спорт или да се приклучат на какви било спортски клубови.  Авганистанските факти откриваат дека во последните 5 години, многу жени започнале да спортуваат, а женските крикет тимови се покажале како особено популарни. 

17. Авганистанците сакаат играта со кози да биде олимписки спорт 

18. Во Авганистан е нелегално да се увезуваат автомобили постари од 10 години

19. Авганистан снабдува над 90% од светскиот опиум 

Трговијата со опиум значително придонесува за економијата на Авганистан. Всушност, Авганистан снабдува над 90% од светскиот опиум.

20. Четврток вечер е поетска ноќ во Авганистан 

Има многу интригантни авганистански факти за локалната култура. Едно од нив е дека поезијата е важен дел од авганистанската култура. Авганистанците имаат историја на усна традиција која опфаќа повеќе од илјада години. Традиционално, приказните се пренесуваат од генерација на генерација во стихови. Бидејќи социјалните прашања ја мачеа земјата, Авганистанците ги третираа овие прашања со поезија. 

21. Авганистанска девојка - е една од најпознатите корици на National Geographic.  на Насловната страница на својот број во јуни 1985 година прикажа фотографија од девојка од Авганистан. Иако оваа слика беше толку незаборавна што стана иконска, идентитетот на девојчето остана мистерија многу години. 

22. Мобилните телефони го трансформираат животот во Авганистан

Авганистан има најмал процент од населението со пристап до електрична енергија во светот. И покрај ова, сепак, современите авганистански факти ни кажуваат дека 90% од земјата наскоро ќе има покриеност со мобилни телефони. Мобилните телефони предизвикуваат промени во животот и културата на Авганистан. Овие уреди станаа статусни симболи.

23. Авганистан има население од околу 30 милиони, но речиси четири милиони Авганистанци живеат во бегалски кампови во Пакистан и Иран. Во земјата има голем број неписмени, а животниот век за мажите е пократок од 40 години. Интересно е што од 30 милиони луѓе во Авганистан, живее само еден Евреин!

24. Британската армија двапати се обиде да го освои Авганистан во 19 век, а првиот напад заврши ужасно. Повеќе од 16.000 индиски и британски војници беа во заседа дневно за време на нивното деветдневно повлекување од Кабул во Индија. Од тој ужас, само еден човек излезе жив - британски воен лекар кој успеа да влезе во Индија!

25. Талибанците ја прифатија чистата форма на исламот, што не им донесе многу пријатели во светот. На жените им е забрането да одат на училиште и да работат, а телевизијата, музиката и сите други форми на забава се забранети. Успеаја и таму каде што Џингис Кан не успеа, тие откорнаа големи статуи на Буди од Бамијан, тврдејќи дека не се исламски.

26. Највисокиот врв во Авганистан се вика Ношак и има висина од 7.492 метри.