Не можете ни да претпоставите дека ова е лек за висок крвен притисок!
Ако страдате од висок крвен притисок, мора да го прочитате ова
Белката помага во регулирање на крвниот притисок! Одлична вест, зарем не? Јајцата содржат супстанција наречена пептид, која според истражувањето го намалува крвниот притисок, го блокира производството на ензими кои го зголемуваат крвниот притисок.
Научниците го спроведоа експериментот врз глувци, давајќи им пептид во количини што обично имаат 6 белки од јајца.
Резултатите беа изненадувачки: пептидот ја има истата моќ како мала доза на лек со висок притисок. Излезе дека јајцата исто така го контролираат шеќерот во крвта и го намалуваат „лошиот“ холестерол.
Значи, јајцата се многу добри за здравјето, затоа се препорачува редовно да ги консумирате.
Најдобро е да се јадат варени јајца затоа што е докажано дека го намалуваат крвниот притисок. Овие информации се засноваат на студија во која пептидот бил изложен на висока температура.
Ако страдате од висок крвен притисок, холестерол и шеќер, препорака на научниците е да јадете варени белки од јајце или 1 варено јајце секој ден за појадок.