Не зависи од нас: Еве зошто на телото му треба повеќе сон во зима и како да си ја врати енергијата

Според научните истражувања, на човекот навистина му треба повеќе сон во зима...

Дали ви е многу тешко да станете наутро во последните денови? Дали сте лишени од спиење без разлика колку часови спиете ? Не сте единствените!

Со почетокот на студената сезона, речиси секој има желба само да падне во хибернација до пролет. Во зима ни е потешко да стануваме наутро и во текот на денот често ни требаат дремки за кои не ни размислуваме во остатокот од годината. Летаргијата и апатијата стануваат наши постојани придружници, што ги отежнува дури и секојдневните активности. Зошто сме толку поспани во зима?

Дали навистина ни треба повеќе сон во зима?

Според научните истражувања, на човекот навистина му треба повеќе сон во зима. Во остатокот од годината: пролет, лето и есен, ни требаат околу 7 до 9 часа сон секоја вечер за да се чувствуваме одморени и да имаме доволно енергија за сите секојдневни задачи. Во зима, ситуацијата се менува, како што покажува науката, ни треба најмалку 1 час повеќе сон за да функционираме.

Зошто се појавува поспаност во зима?

Дневната светлина што паѓа на мрежницата е јасен сигнал за нашето тело дека е време да се разбудиме. Во зима подоцна се разденува, па сакаме да спиеме подолго. Овде целосно се чувствува деноноќниот ритам на нашето тело: колку е потемно, толку повеќе мелатонин, хормонот за спиење, произведува нашето тело. И под влијание на овој хормон се намалува крвниот притисок, како и нивото на гликоза - човекот се опушта и се чувствува поспано. Затоа е тешко да се разбудите наутро во зима - надвор е уште темно, а телото мисли дека е ноќ.

Намаленото ниво на витамин Д предизвикува поспаност во текот на зимата

Во периодот кога денот е краток, природното производство на мелатонин се зголемува, а количината на витамин Д се намалува. Ако не го надоместите губењето на витаминот Д со суплементи, резултатот е состојба на апатија, склоност кон депресија и поспаност.

Нема потреба да нарачувате витамини веднаш. Прво треба да направите тест за витамин Д кој ќе покаже дали имате недостаток на витамин Д. Со резултатите од анализата, треба да се консултирате со лекар кој ќе ви ја препише потребната доза на витамини.

Ниски температури

Поради ниската температура метаболизмот се забрзува, сакате позаситена и потешка храна и тоа во поголеми количини. Ова, пак, предизвикува желба за спиење.

Недостаток на кислород

Во зима поминуваме помалку време на отворено и поретко ги проветруваме просториите во кои сме. Уредите за греење, исто така, играат улога, кои често работат со целосна експлозија и предизвикуваат зголемена сувост. Генерално, помалку се движиме. Како резултат на тоа, снабдувањето со кислород на нашиот мозок се влошува, што предизвикува летаргија и желба за спиење.

Фото: freepik