Неговите сестри умреле пред да се роди: Ова се деталите од животот на Оливер кои малкумина ги знаат

Легендарниот музичар Оливер Драгојевиќ денеска ќе го прославеше својот 76 роденден. Во оваа прилика се потсетивме на неговиот живот.

Далматински славеј, да беше жив денеска ќе го прославеше својот 76 роденден. Оливер Драгојевиќ е роден во Сплит како петто и најмало дете на Мата и Кејт. Иако поголемиот дел од своето детство го поминал на Корчула, образованието го продолжил во Сплит, каде посетувал музичко училиште. Музиката го заинтригирала уште како мало момче, отсекогаш знаел дека тоа ќе биде неговиот повик во животот. Имал само пет години кога татко му му купил хармоника. Стана еден од најценетите музичари на овие простори, но никогаш не сакал да го нарекуваат ѕвезда, секогаш бил подеднакво скромен и едноставен.

- Не, ниту ѕвезда, ниту легенда. Во животот не ме допира некоја голема пофалба. Можам да направам пресврт кој нема врска со она што го правам сега, туку има врска со музиката. Музиката бара простор. А што се однесува до едноставноста што ја спомна, можам само да кажам дека сум таков човек, така воспитан, изјави тој во едно интервју.

Пред неколку години неговата вдовица Весна Драгојевиќ ни раскажа каков бил Оливер приватно, со многу љубов.

- Неговите песни не се слушаа дома, ниту се зборуваше за музика. Оливер никогаш не подготвувал ништо посебно за концерти, ниту вежбал, а не ја слушал премногу нашата музика. На Јутјуб слушаше главно странски песни. Дома навистина понекогаш мислевме дека не е нормален затоа што се однесува толку лежерно кога се во прашање концерти, турнеи, албуми и на крајот се ќе испадне одлично - изјави Весна.

- Кога по неговата смрт, поради технички проблеми, отидов во таа емисија со моите синови, сфатив дека Оливер воопшто не бил во таа емисија. Тој беше издвоен од сите тие кланови и лобија. Беше исклучок и сам, без менаџер, без расправии и без его, сега видовме дека всушност беше единствениот што беше нормален. Претпоставувам дека сето тоа требаше да се случи за да го разбереме. Знам дека ќе звучи чудно и неверојатно, но тој ја создаде кариерата без големи планови, ниту пресмета кога ќе издаде ЦД, ниту, како и повеќето музичари. Не го интересираа тие пресметки, ниту пак се замараше дали албумот ќе излезе со разлика од две, три или пет години. Едноставно чекаше да ги собере вистинските песни и го интересираше само музиката, ништо друго, апсолутно ништо друго. Не го интересирале ниту весници, ниту сликање за весници, му била важна само музиката - изјавила Весна и подоцна во разговорот нагласила колку Оливер живеел за музиката.

Овој музичар го добил името по херојот Оливер Твист, а неговите три постари сестри Глорија, Марија и Татјана не ги запознал бидејќи починале пред тој да се роди.

- Јас сум последниот од семејството Драгојевиќ. Имав три сестри кои починаа. Сестрата, која имала пет години, починала во Ел Шато, Африка во бегалски камп за време на Втората светска војна. Таа почина од салмонела. Таа била во англиска болница, но во тоа време салмонелата била многу опасна. Тоа беше многу тежок период за мама. Тогаш тато ја играше главната улога. Тогаш јас и брат ми дојдовме на свет - рече еднаш. Останатите две сестри починале во Вела Лука веднаш по породувањето. Првите години ги поминал со својот постар брат Аљош во Вела Лука, а семејството се преселило во Сплит.

Фото:Инстаграм