Нема никакви симптоми, а убива илјадници луѓе: Како да го решите проблемот кој најтешко ги погодува овие три групи луѓе

Осаменоста не значи дека сме сами, туку дека чувствуваме субјективен немир затоа што немаме чувство на припадност и заедништво што го сакаме. Може да бидете целосно сами и да не се чувствувате осамени или да бидете осамени во просторија полна со луѓе.

Луѓето кои се осамени често се чувствуваат исклучени, како да немаат со кого да разговараат или никој не ги разбира. Ова може да доведе до посериозни состојби како што се вознемиреност, депресија, постојано чувство на несреќа, намалена физичка активност, проблеми со спиењето, па дури и фобија од напуштање на станот.

Осаменоста придонесува за многу болести, а меѓу нив често се среќаваат проблеми со срцето, дебелина, деменција, дијабетес и депресија поврзани со злоупотреба на алкохол или опијати.

„Умерената осаменост е присутна во текот на целата зрелост, но е особено изразена во три периоди од нашиот живот“, вели невропсихијатарот д-р Дилип Јесте, кој опиша што придонесува за тоа чувство во секоја од возрасните групи.

Доцни дваесетти години

Во доцните дваесетти, за прв пат сте соочени со многу важни одлуки како што се избор на партнер, основање семејство, преселување, има и еколошки притисоци, проблеми на работа ...

„Тоа е време на големи очекувања и уште поголема несигурност, што придонесува за стрес“, вели д-р Јеста, додавајќи дека годишно умираат околу 162.000 Американци од болести тесно поврзани со екстремната осаменост.

Средни педесетти години

Многу од изборите се веќе зад вас, имате помалку неизвесност, но повеќе грижи за тоа што е пред вас. Ова е период на криза во средниот живот, во кој жените минуваат низ менопауза, а мажите низ андропауза.

„Тоа е период наречен„ сендвич “затоа што сте заглавени помеѓу грижата за децата и грижата за родителите. Можеби ќе ви дијагностицираат висок крвен притисок или дијабетес и може да се соочите со смрт на најблиски и да започнете да се плашите од сопствената смртност“, посочува тој.

Доцни осумдесетти

Осаменоста на оваа возраст, велат експертите, е за жал вистинска последица од фактот дека сте ги надживеале членовите на вашата генерација, пријателите и семејството.

„Вие сте осамени затоа што нема повеќе луѓе кои прават да се чувствувате помалку осамено. Вие се грижите и стравувате, па затоа можеби мислите дека имате деменција или Алцхајмерова болест“, објасни тој.


Дали постои помош? Прочитајте на Женски магазин