Oстанатите зеленчуци паѓаат во сенка: Каква е моќта на кромидот?
Кромидот содржи флавоноиден кверцетин во висока концентрација, за што науката докажа дека го намалува ризикот од срцеви заболувања.
Иако сите зеленчуци се генерално добри за здравјето, одредени имаат уникатни овластувања и својства што можат дури и да ги заменат лековите.
Меѓу овие зеленчуци, кромидот е најпопуларен, толку многу што останатите зеленчуци скоро паднаа во сенка.
Еве неколку факти зошто треба да го зголемите внесувањето на кромид во организмот:
Кромидот е со малку калории, но има неколку витамини, минерали и растителни влакна, меѓу кои најважните се:
- Витамин Ц (важен за имунитетот, произведува колаген, апсорбира железо и ги обновува ткивата, моќен антиоксидант кој ги штити клетките од оштетување);
- Витамини во групата Б (фолат (Б9) и пиридоксин (Б6), кои играат клучна улога во метаболизмот, нервната функција и производството на црвени крвни зрнца):
- Калиум (важен витамин кој многу луѓе не го консумираат во доволни количини, а што е клучно за нормално функционирање на клетките, за баланс на течности во организмот, пренесување на нервни импулси, функционирање на бубрезите и движење на мускулите).
Кромидот помага за здравјето на срцето
Кромидот содржи антиоксиданти и соединенија кои помагаат во борбата против воспалението, пониско ниво на триглицерид и холестерол, сето тоа го намалува ризикот од срцеви заболувања. Неговите силни антиинфламаторни ефекти, исто така, помагаат во намалување на високиот крвен притисок и го намалуваат ризикот од згрутчување на крвта.
Кромидот содржи флавоноиден кверцетин во висока концентрација, за што науката докажа дека го намалува ризикот од срцеви заболувања.
Кромидот е полн со антиоксиданти
Антиоксидансите се соединенија кои спречуваат оксидација - процес кој доведува до оштетување на клетките и е еден од ризичните фактори за развој на карцином, дијабетес и срцеви заболувања. Кромидот содржи повеќе од 25 различни видови на флавоноидни антиоксиданти.
Кромидот е извор на антиканцерогени соединенија
Науката покажува доколку во исхарана ви е вклучен редовно кромидот, тогаш тој значително го намалува ризикот од одредени видови на карцином, како што се рак на желудникот и дебелото црево. Ова е благодарение на сулфурните соединенија и флавоноидните антиоксиданти во кромидот. Исто така, содржи фисетин, флавоноид кој помага да се спречи растот на клетките на туморот.
Кромидот помага со покачен шеќер
Кромидот во вашата дневна исхрана помага во контролирање на шеќерот во крвта, што е особено важно за лицата со дијабетес или пред-дијабетес, според повеќе студии.