Ова е најдобриот џип за снег: Колку е „погрд“ и теренски џип, толку подобро

Кога паѓа снегот и кога планините, селата и градовите побелуваат, на патиштата покриени со снег доминираат снежните џипови. Само во одредени џипови можете да се опуштите бидејќи се прилагодени на студеното време и тешките патишта.

Во нашиот јазик терминот „џип“ стана вообичаен за секое теренско возило или теренец. Терминот џип го третираме како таков, но ако читате портали на англиски, ќе видите дека џип е едно, а SUV е друго.

Предноста на теренските возила е погонот на четири тркала (4×4) што ја зголемува тракцијата.

Видливоста кај теренците мора да биде совршена, а внатрешноста топла и пријатна. Тоа е бонус ако возилото може да ја носи вашата омилена ски опрема до целта.

Кај џиповите не е важен луксузот, туку способноста да се носите со најнепроодните терени.

Најдобриот снежен џип – Jeep Wrangler

Откако започна со производство (во 1986 година), Jeep Wrangler беше успешен во својата мисија безбедно да го однесе возачот насекаде, под какви било услови. Jeep Wrangler е првиот одговор што им доаѓа на ум на искусните возачи по прашањето кои џипови се најдобри.

Во моментов се произведува четвртата генерација џипови Wrangler.

Се произведуваат автомобили со две врати и четири седишта и малку попространи џипови со пет врати.

Џиповите Wrangler имаат заоблени браници, флексибилен покрив (мекиот покрив може да се повлече доколку е потребно), преклопно ветробранско стакло, тркалезни халогени фарови итн.

Jeep Wrangler е на листата на Cars US News за најдобри џипови за снег и зима.

Најдобрите теренски џипови

Кога се споменува теренски џип, луѓето обично имаат слика во главата на џип со огромни тркала што без напор сече низ прашумите и живата кал, вози по песочни дини итн.

Теренските џипови се карактеризираат со погон на четири тркала, голема висина помеѓу подот и горниот дел на возилото, големи и издржливи тркала, блокирање на диференцијалот.

Теренските џипови се вистински ѕверови меѓу автомобилите.

Класичните теренци и теренците со кросовер ја изгубија својата издржливост во поглед на дизајнот и елеганцијата, па затоа не можат навистина да се наречат теренски џипови.

Колку е „погрд“ и теренски џип, толку подобро. Сепак, овојпат имаме работа со теренски џипови кои им се допаѓаат на „обичните“ возачи, а не само на Рамбо или Индијана Џонс.

Меѓу најдобрите теренски џипови, според престижниот портал Road and Track, се Land Rover Discovery, Mercedes-Benz G550, Land Rover Lang Rover, Jeep Grand Cherokee Trailhawk, Ford F-150 Raptor, Toyota Land Cruiser итн.