Овие болести можат да бидат предизвикани од мрзеливост: Некои од нив се сериозни

Додека некои луѓе често имаат проблем поради предолго стоење, многумина не се свесни дека недоволното движење може да создаде и сериозни проблеми.

Иако многу луѓе имаат одредени здравствени проблеми од стоење или преголемо движење, уште повеќе проблеми произлегуваат од неактивноста.

Меѓутоа, кога ќе се појават одредени проблеми, вистинското решение се третманите со физикална терапија, кои се лек за болести предизвикани од статично и недоволно движење.

Ова се четири болести кои можат да се појават доколку не се движите доволно.

Спондилоза

Спондилозата е таканареченото „трошење“ на ’рбетниот столб, кое настанува поради честото седење во неприродна положба. Работата на компјутер е честа причина за абење и кинење на прешлените на ’рбетот. Поради неправилната положба на ’рбетот, се јавува болест на новото време.

Болките се јавуваат во вратот, рамото и раката, а често има и проблем со пецкање во рацете. Покрај оваа т.н. Болката понекогаш знае да биде досадна и неподнослива, а решението за тоа се масажи, физикална терапија и акупунктура.

Вкочането рамо

Вкочанетото рамо се јавува како резултат на неактивност, но неговите причини не можат да се објаснат. Директна последица на неактивноста може да биде дијабетесот, но и нарушувањата на жлездите.

Главниот симптом на оваа болест е болката во рамото, која се јавува и при мирување и при движење на рамото. Сепак, треба да се земе предвид дека неактивноста можеби не е главната причина за овој проблем, туку треба да бидете наведени да станете физички поактивни. Во овој случај, ризикот од болеста е значително намален.

Тениски лакт

Експертите оваа состојба ја нарекуваат и епикодилитис на Летерлан. Тенискиот лакт е колоквијално име за оштетување предизвикано од незгодно и постојано истегнување на мускулите.

Многу луѓе го поврзуваат името со тенис, но тоа нема никаква врска со тоа. Болеста може да се појави како резултат на пишување на тастатура или постојан притисок на лактот. Решението за оваа состојба е физикална терапија. Ако има повремено пецкање, болеста може да се идентификува како спондилоза.

Болка во грбот

Поради постојаното седење речиси секогаш се јавуваат болки во грбот. Постојаното седење може да изврши голем притисок на лумбалниот дел од ’рбетот, поради што главната последица се болките во грбот. Масажата е дефинитивен лек за оваа состојба.

Лекарите секако препорачуваат редовни контроли, за да не западнете во нерешливи здравствени проблеми, како дискус хернија во лумбалниот или цервикалниот ’рбет.

Фото:freepik