Овој зачин е одличен во борбата против бактериските инфекции, а исто така го намалува и стресот
Ориганото е многу чест зачин во кујната, а научниците истакнуваат дека ова растение содржи корисни витамини и својства кои можат да помогнат во борбата против несаканите инфекции. Покрај тоа, одлично е и во борбата против стресот.
Ориганото, ароматичната билка што сакаме да ја наросиме на пицата и да ја додадеме во сосови за тестенини, е многу повеќе од само кујнски зачин. Ова медитеранско растение, кое се користи повеќе од два милениума, крие вистинско богатство од здравствени придобивки.
Богат со витамини Ц, Е, А и К и антиоксиданси, ориганото може да ви биде сојузник во борбата против бактериските инфекции, а најновите истражувања сугерираат дека може да помогне и во намалувањето на стресот. Само малку од овој ароматичен зачин може значително да го подобри вашето здравје, но експертите предупредуваат на неколку важни детали што треба да ги знаете пред да почнете редовно да го користите.
Богата хранлива вредност
Ориганото се користи повеќе од 2000 години, уште од античка Грција. Растението содржи витамин Ц, кој го штити имунолошкиот систем, и витамини Е и А, кои го штитат здравјето на очите. Ориганото содржи разни антиоксидантни соединенија. „Се користи во традиционалната медицина за голем број заболувања“, вели регистрираниот диететичар Девон Пирт за клиниката Кливленд.
Ориганото содржи фолна киселина, витамин Б важен за раст на клетките и е одличен извор на витамин К, кој е неопходен за одржување на здрава крв и коски. Растението што ги покрива медитеранските ридови содржи и хемикалии познати како флавоноиди кои обезбедуваат антибактериски својства.Антимикробни и антиинфламаторни својства
Флавоноидите се сметаат за антиинфламаторни, потенцијално помагајќи во намалувањето на ризикот од рак и срцеви заболувања. Соединението тимол, кое се наоѓа во мајчината душица, се наоѓа и во ориганото. Тимолот има дополнителни антибактериски својства, според Соња Ујтерховен, хортикултурист за јавно образование во Ботаничката градина во Њујорк.
Истражувањето спроведено во Иран и Египет покажа поврзаност помеѓу консумирањето оригано и подобрувањето на анксиозноста и депресијата. Експериментите досега се спроведени само на стаорци и сè уште не се тестирани на луѓе.
Практични совети за користење на оригано
Само малку од овој благо лут зачин дневно може да има корисен ефект врз здравјето. Сепак, Пирт предупредува дека ориганото може да го забави згрутчувањето на крвта. Храната богата со витамин К помага во згрутчувањето на крвта, но може да се меша во дејството на антикоагулантите.
Хемиските соединенија што му го даваат горчливиот вкус на ориганото, познати како танини, можат да го отежнат апсорбирањето на минералот од страна на телото. Важно е да се напомене дека луѓето никогаш не треба да консумираат есенцијално масло од оригано.
Не постои препорачано ограничување за количината на сушен оригано што може да се користи во готвењето. Доколку ви е потребна помош со варењето, чајот од оригано може да го ублажи надуеноста или гасовите бидејќи ги опушта мускулите на дигестивниот систем. Хемиските соединенија во ориганото можат да ги стимулираат дигестивните сокови кои помагаат во поефикасно разградување на храната.Фото: Freepik.com
Извор: Tportal.hr