Пандемијата на коронавирус удри по Тесла

Ефектите од кризата предизвикана од пандемијата на коронавирус ги почувствува Тесла. Според Ројтерс, цените на сите електрични автомобили на американскиот бренд паднале за 6% во нивната татковина.

На пример, седанот Tesla Model S, кој порано чинеше најмалку 79.990 долари, сега може да се купи за 5000 долари поевтино.

Кросоверот Tesla Model X забележа ист пад. Најприфатливиот електричен автомобил на марката - седан Model 3, падна за 2 илјади долари и сега е достапен за 37 990 долари.

Во Кина, цените исто така паднаа: Model S и Model X станаа 4% поприфатливи, но седанот Model 3 ја задржа претходната ознака на цените заради недостаток на логистички трошоци.