По првата криза, мажот ја напушта жената: Ова е најчеста ситуација кога сопругот бега

Фото насловна: pexels.com/snapwire

Кога ќе стапите во брак, очекувате личност да биде со вас во сите животни ситуации, и во добро и во лошо! Но, што ако се разболите?

Студија од 2015 година откри нешто многу вознемирувачко и искрено шокантно. Во оваа студија беше заклучено дека стапките на разводи се покачени во ситуации кога жената била болна, но не и во ситуации кога сопругот се разболел. Ова сугерира дека мажите почесто ги напуштале своите болни жени во моменти кога им биле најпотребни.

За целите на оваа студија, истражувачите го следеле животот на повеќе од петстотини пациенти за кои е утврдено дека имаат тумори на мозок и кои исто така биле во брак за време на дијагнозата. Оттаму, биле следени паровите и околу педесет и три проценти од популацијата на пациенти биле разделени. Овие истражувачи дошле до заклучок дека женскиот пол е подложен на напуштање од страна на партнерот, кога тие биле сериозно болни.

Нивните откритија се објавени во медицинско списание и може да се опишат како многу срцепарателни. Причината зошто се случило ова може да се сведе на многу причини, но исто така е важно да се напомене дека колку подолго сте заедно, толку е поголема шансата бракот да трае во оваа ситуација. Една од причините за ова може да биде тоа што жените се чини дека даваат многу поголема поддршка во нивните односи отколку мажите.

Кога работите ќе се променат, тие изгледаат многу поподготвени да си заминат. Жените кои повеќе поддржуваат и се грижат за својот партнер, најверојатно ќе останат со него дури и во најлоши ситуации. Оваа тема, генерално, е тешко разбирлива и има многу прашања што ќе останат неодговорени. Меѓутоа, кога станува збор за дијагностицирање на сериозна болест, без разлика дали сте маж или жена, не треба да се грижите дали личноста што ја сакате најмногу ќе остане до вас.

Една од најважните работи што треба да се запомни кога вашиот партнер е болен е дека очајно му требате!

Не е начин да се остави брод што тоне и да се обидете да продолжите напред во тешки ситуации. Може да поставите систем за поддршка што ќе ви помогне вас и на вашиот партнер низ тежок период.

Не, нема да бидете принудени да останете, но ако ја сакате партнерката, не дозволувајте да поминува низ такви работи сама!


Можеби ќе ве интересира:

Маж води двоен живот: Имам девојка и жена, уморен сум од овој НАЧИН НА ЖИВОТ