Поучна приказна: Животот ви враќа колку што давате

Еден ден, еден човек шетал низ шумата со својот син. Одеднаш, момчето ненадејно се сопнало на камен.
Кога одеднаш, слушнале глас како доаѓа од планината: "Ахх!"
Изненаден, тој срамежливо праша: „Кој си“?
Но, одговорот што го доби беше „Кој си“?
Ова го разлути, па сега извика „Кукавици“!
Но, другиот глас исто така рече: „Кукавици“!
Момчето збунето го погледна татко му и го праша што се случува.
Неговиот татко му објасни: „Луѓето го нарекуваат ова „ехо “. Но, тоа е всушност „живот“. Животот - секогаш го враќа тоа што го давате. Животот е огледало на сите ваши дела.
Ако сакате да имате повеќе љубов, тогаш мора да дадете повеќе љубов. Ако сакате да имате повеќе добро, тогаш дајте повеќе добро. Ако сакате да имате разбирање и почитување, тогаш треба да разберете и почитувате повеќе. Ако сакате луѓето да бидат трпеливи со вас и да ве почитуваат, тогаш бидете трпеливи со луѓето и повеќе почитувајте ги.
Ова правило важи за секој аспект на животот. Животот секогаш ви дава назад - тоа што го давате вие. Протокот, квалитетот и значењето на вашиот живот не се случајни, животот е секогаш - огледало на вашите дела.