,

ПОВЕЌЕ ОД 17 МЕНХЕТЕНИ ЗАЕДНО: Бил Гејтс е најголем земјопоседник во Америка

Бил Гејтс, американски програмер и претприемач одговорен за ко-основање на франшизата Microsoft Corporation, најголемата софтверска марка во светот за персонални компјутери ... Со години еден од најбогатите на планетата.

Сепак, Гејтс не е само тоа, тој неодамна стана американски земјоделец и во моментов обработува една од најголемите земјишни поседи на овој континент. Бидејќи гигантските технолошки гиганти како Илон Маск и Џеф Безос се борат за првото место на листата на најбогати во светот, Гејтс безбедно ја презеде титулата сопственик на најголемото обработливо земјиште во Америка, купувајќи над 242.000 хектари низ деветнаесет држави додека ја одржува популарната позиција околу која се борат наведените господа.

Бил и Мелинда Гејтс поседуваат најголеми парцели во Луизијана - 69.071, Арканзас - 47.927, Небраска - 20.588, Аризона - 25.750 и државата Вашингтон, каде се наоѓаат нивните 16.097 хектари. Популарниот пар е добро познат по својот придонес во земјоделските активности и поддршката за земјоделците. Во текот на 2008 година, Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс претстави проект вреден 306 милиони долари, базиран на поддршка и финансирање на милиони мали фарми во Африка и други неразвиени делови на светот, за да обезбеди лична и локална храна, што резултира со намален глад и сиромаштијата.

Друг важен факт е дека Гејтс во моментов поседува само најголемо количество обработливо земјиште во Америка, бидејќи титулата најголем земјопоседник сè уште ја има Џон Мелон, кој поседува над 2,2 милиони хектари ширум континентот.