Праисториски предатор со футуристички дизајн: Новиот часовник UR-100V T-Rex

Швајцарската компанија Urwerk е една од најдобрите производители на часовници позната по своите идејни модели, кои и покрај тоа, никогаш не ја занемарија традицијата за време на процесот на нивното создавање ...

Новата верзија на моделот UR-100 на оваа марка, доби наследник во форма на моделот UR-100V T-Rex, чие име на праисторискиот предатор е главната тема на дизајнот, иако целиот случај е со механизам на целосно футуристички стил. За да додадете примарно чувство, куќиштето е создадено од силна, но пред сè, убава легура на бронза.

Со мерка 41 мм, новиот часовник има единствена сфера слична на канџи, што ги потенцира дизајнерските текстури во ентериерот. За време на создавањето на новиот часовник не се користеше обична бронза, а тимот на компанијата се одлучи за специјална легура, што резултира со потемен, нешто поправилно патиниран изглед. Куќиштето има површина во облик на дијамант низ целата надворешност, со прецизно исечена компјутеризирана машина, со цел да се создаде рептилиска „фасада“. Овој простор околу механизмот потоа се полирал за да се додаде патина слична на природен изглед и да изгледа како да е неодамна извлечен од археолошки локалитет.

Лицето на часовникот има изглед со индекс-сегмент изречен во неон- зелена боја, за поголема јасност. Внатрешноста на часовникот има прекрасни сателитски индикатори, од кои три претставуваат четири часовници, кои ротираат на тројна вртелешка, со секој сателит опремен со црвен покажувач од шеесетминутна скала, дизајниран да го прикаже патувањето на нашата планета низ вселената во тој период. Заедно, овој механички балет е одговорен за претставување на орбитата на космичките тела во минијатура.

Задниот дел на часовникот се одликува со релативно зачудувачка естетика, моделирана со PVD обложен титаниум, со длабоки црни завршетоци и суптилни гравури околу параметарот. Ова помага да се заштити автоматскиот механизам на моделот UR 12.02, опремен со 40 скапоцени камења и 48 часа резервна моќност.

Моделот UR-100V T-Rex од Urwerk е ограничен на производна линија од само 22 парчиња, секоја достапна за 56.239 долари.