Преземете си мерки на време: Црвени аларми кои покажуваат дека вашата работа е токсична

Можеби сте слушнале за токсична козметика, веројатно токсични врски, но токсична работа? Всушност, многумина од нас работат на начин што го прави најубавото дело да биде штетно за нашето ментално и физичко здравје. Голем дел од нас ја ставивме нашата работа на прво место и не можеме да се отцепиме од одговорностите, задачите и стресот. И ова води кон нејзиниот токсичен ефект. Еве некои црвени светла кои покажуваат дека вашата работа е токсична. И е крајно време да престанете да го потценувате овој факт.

РАБОТИТЕ 24/7

Веројатно не го поминувате целото свое време во канцеларијата, но сте "на чекање" или знаете дека можат да ве повикаат во секое време од денот, бидејќи има "нешто итно". Овој работен режим не заклучува во шепите на хроничен стрес и ова понекогаш трае со години. Работата на принципот 24/7 е токсична затоа што не лишува од можноста да се релаксираме, да се опуштиме и да уживаме во нашите животи.

ХАОТИЧНИ ЗАДАЧИ

Во Македонија, фактот дека сте назначени за одредена позиција не значи дека вие ќе ги исполнувате само обврските опишани во вашиот професионален опис. Често претпоставените ги натрупуваат своите вработени со какви било одговорности кои се хаотични и честопати се толку долги што немате време да ја завршите вашата главна работа. И што се случува следно? Па, ќе задоцниш или ќе одиш дома неколку часа подоцна, нели?

СЕ РАЗБОЛУВАТЕ

Ако забележите дека се почесто имате мигрена, грип или други симптоми и поради тоа мора да земате боледување, односно да отсуствуваат од работа тоа може да е сигнал на телото дека преживува "труење". Вообичаено луѓето бегаат од лични и семејни проблеми окупирајќи сѐ со сѐ повеќе работа. 

Вашите колеги ве мразат

Нормално е да не се разбирате со сите. На крајот сите луѓе се различни и кога станува збор за работниот колектив индивидуалните разлики во најдобар случај се стопуваат пред заедничката цел. Но, што ако ве регистрирале за "црна овца" и секојдневно поднесувате саркастични коментари, навреди и тензии? Па, атмосферата во која работите е една од најважните работи за да си ја исполнувате работата максимално добро. Ако имате проблем со колегите, контактирајте го вашиот шеф и објаснете ги причините.

ДИСКРИМИНАЦИЈА И ОКОЛНОСТИ

Еден од најпознатите бесрамни знаци дека работното место ви е токсично за психата се директните навреди и дискриминацијата. Тие можат да бидат во линијата на нашиот пол, возраст, етнос, религија или индивидуални преференции. Ова вклучува сексуална злоупотреба на работа, што е почеста отколку што ја препознаваме. Ако преживувате било што од претходно наведените или друго посегнување врз вашата личност, обратете се кај вашиот шеф. И на крајот барајте позитивна и почитувачка работна средина!

Фото: Bashar