ПРИЧИНИ за ОПТИМИЗАМ: Коронавирусот мутира по бавно од грипот, а тоа значи две позитивни работи

Наговестување на надеж доаѓа од фронтот против коронавирусот. Експертите кои го следат ширењето на коронавирусот заклучија дека тој мутира бавно од другите респираторни вируси, како што се оние кои предизвикуваат грип. Ова значи дека има помалку простор за непријатни изненадувања, но и дека вакцината, кога че ја имаме, не би требало да се прилагодува толку често како онаа за сезонскиот грип.

Побавната стапка на мутација има две последици, и двете позитивни. Ова значи дека новиот коронавирус е стабилен во својата сегашна форма и затоа е малку веројатно дека ќе стане поопасен за време на ширењето отколку што е сега.

Исто така,тоа значи дека, вакцинатаоткако ќе се развие, може да биде ефективен на долг рок, со поголема веројатност да дејствува како вакцина против сипаници отколку како сезонска вакцина против грип, пренесува Business Insider.

Питер Тилен, молекуларен генетичар од универзитетот „Џонс Хопкинс“, изјави за „Вашингтон пост“ дека анализата на 1.000 различни примероци од нов коронавирус покажала дури четири до 10 разлики помеѓу соеви на вируси со кои се инфициран луѓето во САДи оригиналниот вирус што се рашири во Вухан.

„Стапката на мутација на вирусот во овој момент укажува на тоа дека вакцината би била единствена, а не нова секоја година, како што е случајот со сезонската вакцина против грип“, објасни Тилен.

Сите вируси мутираат со текот на времето, и како што се размножуваат, грешките што потоа се случуваат се запишуваат во нивниот генетски код. Овие мутации со текот на времето создаваат различни видови на вирус, но генерално не влијаат на тоа колку е заразн или како се пренесува. Сепак, грешките во вирусниот код им овозможуваат на научниците да утврдат патеки низ популацијата, односно исто како да следат генетските траги од трошки од леб.

САРС-ков-2 се чини дека не мутира многу. Постојат мали промени во геномот, но вирусот се чини дека е ист каде и да се појави. Секој вид е скоро идентичен.

Ендру Рамбаут, експерт за еволутивна молекуларна биологија на Универзитетот во Единбург, истакна дека новиот коронавирус, во просек, акумулира меѓу еден и два милиони мутации месечно.

„Тоа е два до четири пати побавно од вирусот на грип“, рече тој.

Инаку, повеќе од 40 потенцијални вакцини против новиот коронавирус се во фаза на развој. Биотехнолошката компанија „Модерна“ започна со тестирање за луѓето, но малку е веројатно дека вакцината што ја развива би можела да биде во масовна употреба пред март, 2021 година. Експертите велат дека откако ќе се направи вакцината, нејзиното дејство во човечкото тело ќе биде повеќегодишно.