Сама против сите! Сопругата на Алексеј Навални, големата љубов на рускиот опозиционер

Љубовта на прв поглед започна во Турција

Кога се запознаа на одмор во Турција во 1999 година, на прв поглед беше љубов. Тие се венчаа една година подоцна, и таа не можеше да претпостави каков живот чека со згодниот адвокат и бизнисмен, кој стана познат на пошироката руска јавност во 2008 година, како основач на политичкиот блог „Лајв журнал“ (во меѓувреме прерасна во канал на Јутуб со четири милиони претплатници) . 

Вака некако гласи првичната љубов на рускиот опозиционер Алексеј Навални и неговата сопруга Јулија.

Уште пред 11 години, кога стана политички активен, неговата сопруга го придружуваше на протести, му помогна да се соберат истомисленици, таа е личност со најголема доверба. Тие имаат ќерка, Дарија (19), студентка на универзитетот Стенфорд и син, Захара (12), кој посетува јавно училиште во Москва и живее во трособен стан.

Бидејќи нејзиниот сопруг освои 27 проценти од гласовите на изборите за градоначалник во Москва пред седум години, тој имал намера да се кандидира за руски претседател во 2018 година. Проблемот беше што тој беше осуден на пет години затвор истата година за проневера. Неговата казна подоцна беше изречена на условна казна, но пресудата го спречи да се кандидира на претседателските избори во Русија. Блогерот Илја Варламов посочи дека неговата сопруга треба да се кандидира за претседател.

„Зошто да не? Јулија е убава, одлична говорничка, таа е секогаш покрај него. Треба да ја сметате за вашиот план Б“, предложи блогерот.

Идејата не се оствари, но кажува многу за Јулија на која нејзините сонародници се чини дека ѝ веруваат. Сега најважната работа за неа е да му помогне на нејзиниот сопруг да излезе од опасност затоа што неговата борба за живот штотуку започна- го сместија во затвор веднаш откако се опорави од комата односно беше отруен.