Само во Швајцарија: Богатите можат легално да си го одземат животот

Според другите прописи, во оваа земја мажите мора да мократседнати, а децата се водат на поводник како кучиња

Беспрекорна европска земја во која многу луѓе сонуваат да живеат, Швајцарија се одликува не само со свеж воздух, одлични ски-центри и светски познатите банки, туку и по нејзините посебни закони, кои ги шокираат многу странци.

Мажите треба да мократ седнати

Повеќето други мажи ќе бидат изненадени од таквото чудно правило. На крајот на краиштата, не секој сака да го прави ова додека седи. Сепак, во Швајцарија, мокрењето се смета за нехигиенско. Случајното прскање на мокрача е крајно неприфатливо во оваа земја. Инаку, момчињата имаат право да стојат во јавен тоалет за време на овој процес, строго е забрането да се прави тоа дома. Наш човек веднаш го поставува прашањето: како дознава владата за ова? За нас е тешко да се објасни таков закон. Сепак, швајцарските лекари препорачуваат мажите да уринираат само додека седат.

Строго е забрането да се пушти водата во станбени згради по 22 часот

Овој закон воведува ограничувања само во оние куќи и згради каде има слаба звучна изолација. Всушност, нашите невнимателни соседи мора да учат од одговорната Швајцарија. Тие се почитуваат едни со други и се обидуваат да бидат тивки од 22:00 до 6:00 часот. Затоа, не бањајте се во ова време и уште еднаш - немојте баш тогаш да го миете тоалетот. Сепак, локалното население кое се стекнало со модерни тивки санитарни установи или подобрена звучна изолација на станот може малку да го „расипе“ ова правило. Главната работа е да живеете во мир со соседите и да се однесувате мирно, во спротивно ќе добиете парична казна.

Евтаназијата е со закон дозволена

Ова е многу деликатна тема за сите, но тешко е за повеќето странци да разберат како можат официјално да си го одземат животот додека плаќаат пристојна сума пари. Мислењата на различни луѓе се разликуваат во зависност од личните околности, но клучен фактор тука е дека само финансиски осигурено лице може да изврши таква постапка.

Малите деца се чуваат како кучиња во планинските области

Нашите грижливи мајки ќе бидат згрозени од таков закон. Сепак, Швајцарците секогаш го почитуваат тоа. На крајот на краиштата, тие често се наоѓаат во такви области. Швајцарската влада соопшти дека оваа претпазливост им помогнала на многу родители да ги спасат своите деца. Можеби во планинскиот туризам оваа идеја и не е толку лоша.

Сакате да одите на риболов - добијте лиценца

Рибарите ќе бидат изненадени ако треба да поминат 9 специјални обуки и да добијат дозвола за сертификат пред да заминат на риболов. Но, во Швајцарија, овој закон нема да изненади никого, локалното население учи како правилно да ја отстрани рибата од јадицата за да не и наштети. 

Извор: pochivka.blitz.bg

Заборавете на шведска маса: Поради Ковид-19 најверојатно ќе се лишиме од овие предности во хотелите